Zašto Hrana ima Drugačiji Ukus Nakon Pranja Zuba


Cudan ukus hrane

Sigurno znate bar za nekoliko osoba u Vašem okruženju koje na primer imaju naviku da jutarnje pranje zuba obave posle doručka. Iako se onima koji zube peru odmah nakon buđenja ova navika čini pomalo nehigijenski, postoji razumljiv razlog za ovakvu rutinu. Svi mi osećamo da posle pranja zuba hrana i piće imaju drugačiji ukus, pa čak i voda. Bez obzira na to koju pastu za zube koristite, neizbežno je izmenjeno čulo ukusa nakon kontakta usne duplje sa istom. Dakle, nekim ljudima to ne predstavlja prepreku da odmah posle pranja zuba konzumiraju hranu, dok se drugima to čini kao nemoguća misija. Razlozi za bljutav ukus hrane su vrlo jednostavni, a možete ih na jednostavan način izbeći ukoliko vam ovako izmenjen ukus jako smeta

Pasta za Zube kao Glavni Krivac za Izmenjen Ukus

Pored četkice za zube, pasta predstavlja drugo osnovno sredstvo u održavanju oralne higijene. Bez obzira na to da li birate pastu sa ukusom minta, sa granulama za bolje pranje zuba, sa fluorom za jačanje zubne gleđi ili dečje paste sa prihvatljivijim voćnim ukusima, sve one imaju nešto zajedničko – određene sastojke pomoću kojih se stvara pena. Jedan od tih glavnih sastojaka koji utiču da pasta napravi što više pene u dodiru sa vodom naziva se natrijum lauril sulfat. On se koristi i u drugim proizvodima koji treba da stvaraju penu i učestvuju u pranju, kao što su razni deterdženti ili omekšivači.

S obzirom da naš jezik ima glavnu ulogu kao prijemnik ukusa, on je taj koji „strada“ kada paremo zube. Na površini jezika nalaze sitni receptori za ukus, koji su obloženi posebnom vrstom belančevina. U kontaktu tih belančevina sa pastom za zube, smanjuje se mogućnost našeg jezika da oseti sladak ukus. Na taj način se naše čulo ukusa menja, pa sve što ima sladak ukus osećamo kao gorak. Takođe, na jeziku se nalaze i molekuli koji ublažavaju gorčinu u hrani. Neki od tih molekula zovu se fosfolipidi, koji takođe privremeno prestaju da obavljaju svoju ulogu posle kontakta sa sastojcima iz paste za zube, pa hrana ima još izmenjeniji ukus. Na primer sok od pomorandže će imati posebno loš ukus posle pranja zuba, jer ćete osećati samo gorčinu bez trunke slatkoće, s obzirom vaši zbunjeni receptori neće moći da je prepoznaju.

Ukus hrane posle pranja zuba

Naravno, izmenjen ukus hrane može biti prisutan i posle korišćenje vodice za ispranje usta. Drugi su razlozi zbog kojih se to dešava, ali ne morate biti zabrinuti da će takvo stranje trajati dugo. Posle ispiranja usne duplje tečnošću za usta, uvek možete ukloniti njen ukus ispiranjem sa običnom vodom.

Rešenje za Ovaj “Problem”

S obzirom da na tržištu danas postoji veliki izbor pasti za zube, zaista možete pronaći neku po svojoj meri. Ukoliko vam smeta uticaj paste na ukus hrane, a nemate vremena da čekate da se njen efekat ublaži, rešenje je jednostavno – pronađite pastu za zube koja ne peni. Količina pene koju pasta stvara u dodiru sa vodom nije odlučujuću faktor i ne znači da ćete sa više pene bolje oprati zube. Stoga, obratite pažnju na deklaraciju i uzmite onu pastu koja ne peni, bez straha da ćete tako ugroziti zadovoljavajući stepen održavanja oralne higijene.

Ukoliko vaši najmlađi članovi porodice takođe ne vole ukus hrane posle paste, probajte da im date vremena da se naviknu. To se posebno može desiti kada deca pređu sa dečjih pasti voćnih ukusa, na paste za odrasle. Izmenjen ukus hrane Vam svakako može biti saveznik kada ih učite da ne treba jesti posle noćnog pranja zuba. Svakako je bolje da ih pustite da pokušaju da se naviknu da izmenjeno čulo ukusa ne traje dugo, i da je pranje zuba nezaobilazno u održavanju oralnog zdravlja.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još