Zanimljivosti o Zubima Koje Niste Znali


Zanimljivosti o Zubima

Iako mislite da o zubima znate sve, jer ste prošli kroz period njihoog izrastanja, ispadanja i ponovnog izrastanja, mi Vam predstavljamo neke zanimljivosti za koje smo sigurni da niste znali.

1. Koliko Zuba Imamo?

Na pitanje koliko odrastao čovek ima zuba verovatno svi znaju da je odgovor 32. Ono što je manje verovatno da znate, naročito ako se još uvek niste ostvarili u ulozi roditelja, to je da mlečnih zuba ima samo 20. Mlečni zubi počinju da izbijaju pre nego što beba navrši godinu dana. Statistički je podatak da devojčicama zubi počinju da rastu pre nego dečacima. 

2. Karijes kao Najveći Neprijatelj Zuba

Verovali ili ne, najčešći zdravstveni problem kod dece mlađe od 3 godine je karijes. Mlečni zubi se najčešće higijenski zanemaruju jer će nakon nekoliko godina ispasti. Većina roditelja ne zna da nepravilna higijena mlečnih zuba može dovesti do njihovog preranog ispadanja, a kasnije i do problema sa nepravilnim zagrižajem. Više o karijesu možete saznati u našem kompletnom vodiču za karijes, gde smo analizirali simptome uzroke i lečenje.

3. Osmeh za Lepši Dan

Deca su apsolutni rekorderi u pokazivanju svojih zuba. Istraživanje kaže da se dete u proseku dnevno nasmeje 400 puta. Nešto ozbiljnije su dame, one  to u toku dana učine svega 62 puta, dok po ovom istraživanju muškarci važe za mrgude koji se nasmeju samo 8 puta dnevno. Muškarci, da li ćete dozvoliti da ostanete potpuni gubitnici u ovom takmičenju?

4. Postoje li Savršeni Zubi?

Mnogi su veoma stidljivi kada u društvu treba da progovore ili da se nasmeju.  Jedan od glavnih uzroka tome jeste stid jer nemaju savršeno raspoređene zube. Širom sveta postoje različite kulture koje različito gledaju i vrednuju stvari. Tako na primer Japanci ovu pojavu smatraju vrlo simpatičnom, neki je čak smatraju idealom lepote. Da se u Japanu različitost vrednuje dokazuje i popularnost stomatološke ordinacije u Tokiju čiji je glavni adut oštrenje očnjaka. Ukoliko ste u Japanu i želite da ispratite ovaj trend, vrlo lako ćete pronaći ordinaciju u kojoj izvršavaju popularan yaeba zahvat.

5. Zubi kao Modni Detalj

Na našim prostorima je popularno poređenje zuba sa biserima, ili nakitom napravljenim od istih. Neke kulture se nisu zadržale samo na poređenju, te je kod njih popularno proizvoditi nakit i ogrlice od ispalih zuba.

6. Oralna Higijena kao (ne)bitan Faktor

Još jedan zanimljiv podatak koji poredi krajnji zapad i istok govori o različitosti kultura. Naime oko 500.000.000 Kineza ne pere svoje zube, dok prosečan Amerikanac tokom života provede 38,5 dana vodeći računa o higijeni zuba. Takođe zanimljiv podatak da Amerikanci godišnje troše oko dve milijarde dolara na sredstva za održavanje higijene usne duplje kao što su pasta, četkica, konac za zube, vodice za ispiranje… Sasvim razumljivo ako uzmete u obzir moguće posledice neredovnog pranja zuba.

7. Četkica za Zube kao Neizostavni deo Naših Života

Nakon ove zanimljivosti  možemo samo da se zapitamo da li su to Kinezi pronašli neki inovativniji način za održavanje higijene, pa su zanemarili pranje zuba četkicom koja je u XV veku nastala na njihovom tlu. Zapadni svet se sa četkicom susreo tek u XVIII veku. Tek nakon XX veka, postala je dostupna svima, pre toga su se četkice za zube mogle videti samo u domovima najuglednijih porodica. Prva električna četkica za zube je proizvedena 1939. godine.

Danas su četkice dostupne svima uz mogućnost izbora one koja je prava za Vas. Ipak, istraživanje pokazuje da se većina ljudi opredeljuje za plave četkice. Takođe, četkica za zube je navedena kod većine mladih kao prvi od pet izuma bez kojih ne bi mogli da žive. Podsetićemo Vas da zamenite Vašu četkicu ukoliko je koristite već oko 3 meseca. Ako su Vaše desni upaljene, zamenite Vašu četkicu novom nakon 4 do 6 nedelja korišćenja.

8. Ne Zaboravimo i Konac za Zube

Ukoliko za pranje zuba koristite samo četkicu i pastu, 40% površine Vaših zuba nikada neće biti očišćeno. Da biste pristupili teško dostupnim površinama potreban Vam je konac za čišćenje zuba. Efikasnost i značaj konca za zube potvrđuje to što je on nezamenljivo sredstvo za održavanje higijene već skoro 140 godina.

9. Namirnice za Zdrav Osmeh

Više od 300 različitih bakterija postoji u dentalnom plaku. Napici kao što su zeleni i crni čaj svojim antibakterijskim svojstvima pomažu Vam da održite balans u Vašim ustima. Takođe, mogu Vam pomoći u sprečavanju karijesa i kod upaljenih desni. Neki vrste sira mogu doprineti zaštiti Vaših zuba od propadanja. Više o namirnicama koje čuvaju Vaš osmeh možete pročitati ovde.

10. Karijes kao Viševekovni Saputnik

Karijes spada u grupu najstarijih oboljenja. Sa karijesom se susreo i praistorijski čovek. Kako mi ne živimo u praistoriji preporučujemo Vam da redovno, barem dva puta godišnje posetite Vašeg stomatologa. Pored toga što prilikom posete zubaru možete otkloniti kamenac ili karijes, možete i sprečiti srčani udar. Naši zubi i desni su povezani sa mnogim organima i mogu ukazati na neka oboljenja koja na prvi pogled nemaju veze sa zubima.

11. Zubi su Jedan od Najjačih Organa

Zubi su organ koji uspešno odoleva raznim surovim uslovima i faktoru vremena. Tvrda zubna tkiva su jedan od najdugovečnijih pokazatelja postojanja nekog bića, nakon smrti. Stoga zubi igraju značajnu ulogu u identifikaciji žrtava raznih nesreća kada nije moguće izvršiti DNK analizu. Takođe, paleontolozi koriste zube kako bi analizirali i identifikovali fosilne ostatke.

Možda Vas baš poražavajući statistički podatak navede da razmislite o tome da li se u toku dana dovoljno puta nasmejete. Možda smo objašnjavajući Vam kako se druge kulture ophode prema zubima razbili neke predrasude. Možda Vi koji čitate ovo upravo počinjete da se brinete jer Vašem detetu izlaze prvi zubi. Nadamo se da ste uz pomoć ovih zanimljivosti saznali nešto novo i o tome. Redovno vodite računa o higijeni i posećujte Vašeg stomatologa, on će sigurno pored rutinskog pregleda moći da Vam ispriča još nekoliko zanimljivosti.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još