Vino i Njegov Uticaj na Vaše Zube (Crno vs Belo)


Vino i uticaj na zube

Čaša vina predstavlja ritual mnogih ljudi kada žele da se opuste ili jednostavno uživaju u voćnom ukusu vina. Takozvano piće bogova nema samo predivan ukus, već može dovesti i do određenih zdravstvenih poboljšanja.

Poznato je da umerena količina vina može imati brojne povoljne uticaje po opšte zdravlje čoveka. Kada se govori o estetici zuba i promeni njihove boje, među namirnicama koje je preporučljivo izbegavati nalazi se crno vino.

Međutim, poslednjih godina pojavili su se rezultati istraživanja koji dokazuju da i crno i belo vino mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaših zuba ukoliko ih konzumirate u umerenim količinama.

Antioksidanti u vinu

Bolesti desni, njihova upala i krvarenje su izazovi sa kojima se suočava veliki broj ljudi. Takvo stanje dalje uzrokuje pojačano nakupljanje plaka, zatim pojavu karijesa i propadanja zuba.

Antioksidanti koji se nalaze u sastavu vina, mogu biti od pomoći kada govorimo o prevenciji bolesti zuba i desni. Oni sprečavaju da se bakterije, koje su uzročnici stvaranja plaka i karijesa, zalepe za zube.

Kada se ovi antioksidanti rastvore u vašim ustima, stvara se takva hemijska sredina koja povoljno utiče na oralno zdravlje.

Na tržištu postoje preparati za zube sa ekstraktom antioksidanasa iz seamenki grožđa, a vino se u istraživanjima pokazalo kao veoma efikasno u sprečavanju nagomilavanja bakterija.

Isti efekat u odbrani od bakterija imaju i crno i belo vino, sa tim što će konzumiranje tamnijih vina neizbežno dovesti do pigmentacije zubne gleđi.

Naravno, ukoliko ste umereni i redovno vodite računa o oralnoj higijeni, ne treba da strahujete od ugrožavanja beline vašeg osmeha.

Ne Treba Preterivati

S obzirom da se vino pravi od grožđa, jasno je da je prepuno voćne kiseline.

Kada govorimo o svakodnevnoj oralnoj higijeni, uvek se spominje pravilo da zube ne treba prati oko 30 minuta posle konzumiranja kiselih namirnica.

Razlog za to je sledeći – voćna kiselina utiče na omekšavanje zubne gleđi, pa biste je neposrednim pranjem dodatno mehanički oštetitli.

Isto pravilo važi i za vino. Voćna kiselina iz vina oštećuje zubnu gleđ i posebno utiče na gubitak kalcijuma i fosfora. Ovo se dešava kada se vino konzumira u većim količinama i u čestim intervalima.

Belo vino je u tom smislu opasnije od crnog, jer je koncentracija kiseline u njemu povećana, pa više nagriza zube.

Ukoliko ste ljubitelj belog vina, preporučuje se da prilikom konzumiranja istog uzmete i par kriški sira. Ova kombinacija je uobičajena u gastronomskom svetu, ali ima i blagotvorne efekte po zdravlje zuba.

Sir neutrališe negativne uticaje kiseline iz vina, dolazi do manjeg nagrizanja zubne površine, pa ne morate strahovati da ćete se susresti sa trajnim oštećenjima.

Iako vino ima blage štetne efekte po vaše zube, alkohol generalno šteti vama i vašem oralnom zdravlju, pa je zato i preporuka da se umereno konzumira.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još