Veganska Ishrana i Oralno Zdravlje: Sve Što Treba da Znate


Veganska ishrana i zdravlje zuba

U savremenom svetu postoji tendencija ka širenju svesti o duhovnom razvoju, etičkoj brizi o životinjama i zagađenju, zdravlju, veri…

Mnogi koji se pronađu na ovom putu odlučuju se da pređu na vegetarijanski način ishrane, ili za one predanije, veganski način ishrane.

Prevashodno obe grupe su orijentisane ka izbegavanju okrutnih delovanja nad životinjama i konzumiranju mesa.

Vegetarijanci su konzumenti hrane životinjskog porekla kao što su mleko, jaja, med – dok se vegani opredeljuju da konzumiraju isključivo hranu biljnog porekla.

Uticaj Veganske Ishrane na Zube

Od malih nogu decu učimo tome da slatkiši štete zdravlju njihovih zuba i upućujemo ih da ukoliko žele da se zaslade pojedu neku voćku.

Problemi sa oralnim zdravljem koji bi nastali, ukoliko biste prešli na veganski način ishrane, mogu biti podjednako teški.

U prošlosti se  nisu vodila značajnija istraživanja na ovu temu, ali danas znamo da se kod osoba koje pripadaju ovim grupama učestalo dolazi do pojajve erozije i karijesa na zubima.

Dehidrirana hrana i orašasti plodovi se vrlo lako lepe za zubnu gleđ gde ostaju kao ostaci i postaju pogodno mesto za nastanak oboljenja.

Često zaglavljivanja među zubima je takođe jedna od negativnih nuspojava konzumiranja ovih namirnica sa čijim je štetnim učinkom svako upoznat.

Erozivno dejstvo na zube imaju mnoge voćne kiseline kao i velike količine voćnih šećera.

Stoga se veganima toplo preporučuje redovno pranje zuba i posebno upotreba konca za zube.

Nakon grickanja voća i povrća savetujemo Vam da usta samo isperete vodom, a pranje zuba obavite oko 30 minuta nakon toga. 

Tvoj Zubar

Pozitivna stvar koja je uočena kada se radi o oralnom zdravlju vegana jeste to da oni imaju znatno smanjeno krvarenje desni i manju dubinu parodontalnih džepova.

Kao posebna tema mogla bi se obraditi pasta za zube koja sadrži fluor. Zapravo, u sadržaj paste za zube, kao i vode, kao i većine supstanici koje svakodnevno konzumiramo, pa i našeg tela, ulazi fluor.

On je prosto svuda oko nas i njegova štetna dejstva, kada se unosi manja količina, nisu naučno dokazana. 

Zaključak

Na prvu pomisao, svakome bi palo na pamet da probleme u zdravlju vegana i vegetarijanaca, generalnom i oralnom,  može izazvati nedostatak proteina, vitamina i minerala koji se nalaze u mesu.

Međutim, razne probleme može prouzrokovati baš biljna ishrana. Treba voditi računa ne samo o tome koje se supstance unose u organizam, nego i u kojoj meri.

U suprotnom će po vaše oralno zdravlje biti štetna i organska jabuka i fluor iz paste za zube.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još