Vaš Vodič za Dentalni Turizam


Dentalni Turizam

Turizam u 21. veku nije isto što je bio nekad, barem sudeći po njegovoj novoj dimenziji koja u našu zemlju dovodi veliki broj stranaca poslednjih godina. Naime, Srbija važi za jednu od najpopularnijih destinacija dentalnog turizma, zbog čega su srpske stomatološke ordinacije postale glavna atrakcija za strance širom sveta. 

Iako su mnogi skloni tome da dentalni turizam u Srbiji nazivaju aktuelnim trendom, mi verujemo da tendencija stranaca da leče svoje zube u našoj zemlji nije samo prolazna faza. Sudeći po velikom interesovanju za stomatološke tretmane, ali i kvalitetu zdravstvenih usluga koje se pružaju u Srbiji, dentalnom turizmu na našim prostorima možemo samo da pripišemo svetlu budućnost. 

Reč je o relativno novom pojmu sa kojim mnogi još nisu upoznati, zbog čega smo odlučili da napravimo mali vodič za dentalni turizam, koji će vas uputiti u sve njegove prednosti. Za početak, treba da znate da su tri najvažnije stvari koje ulaze u definiciju dentalnog turizma: zdravlje zuba, ušteda novca i turistički doživljaj. 

Šta je Dentalni Turizam i Kako je Nastao?

Dentalni turizam, stomatološki turizam ili stomatološki odmor je samo jedna grana zdravstvenog turizma. Zdravstveni turizam podrazumeva putovanje u određenu zemlju koja nije zemlja pacijenta, radi korišćenja kvalitetnih zdravstvenih usluga te zemlje po povoljnijim cenama od onih koje su zastupljene u matičnim državama pacijenata. 

Ovakvo putovanje se kombinuje sa elementima klasičnog turističkog odmora, što znači da pacijenti pored korišćenja usluga zdravstvenih ustanova, koriste vreme provedeno u datoj zemlji za razgledanje kulturnih, istorijskih i drugih znamenitosti, i upoznavanje lokalnih običaja i istorije. 

Kako je zdravstveni turizam vrlo širok pojam koji uključuje razne vrste usluga u zavisnosti od potreba pacijenata, posebno se izdvaja dentalni turizam, kao najrazvijenija grana zdravstvenog turizma.

Pored svih zdravstvenih usluga koje naša zemlja nudi, najtraženije su stomatološke usluge koje pružaju stručnjaci školovani pretežno u Srbiji. Naša zemlja može da se pohvali vrlo obrazovanim i stručnim medicinskim kadrom, na kome mogu da pozavide i mnoge razvijenije zemlje Zapada. 

Koji je glavni motiv dentalnih turista?

Verovatno se, čitajući prethodne redove, pitate zašto bi neko putovao u drugu zemlju radi korišćenja stomatoloških usluga, kad baš svaka zemlja može da ponudi iste usluge. Odgovor je u ceni tih usluga. Naime, popularne destinacije dentalnog turizma naplaćuju stomatološke usluge i do 70% manje u odnosu na zemlje iz kojih pacijenti dolaze, pa je odlazak, a i višednevni boravak u nekoj drugoj zemlji znatno isplativiji nego lečenje zuba u državama koje to naplaćuju po ogromnim cenama. 

Novac je, dakle, glavni motiv, a kako se sve veći broj ljudi odlučuje na stomatološke usluge drugih zemalja, stomatolozi su u njima osmislili bolji način za “saradnju” sa strancima. On se zasniva na spajanju turizma i stomatoloških usluga, gde se nudi čitav jedan paket neophodnih tretmana u kombinaciji sa obilascima atraktivnih znamenitosti. 

Samim tim, stomatološki tretman iako glavni, više nije jedini motiv za putovanje u drugu zemlju. Sada je dobit dvostruka – pacijenti dobijaju kvalitetnu stomatološku uslugu i priliku da budu turisti, a sve to uz mnogo niže cene od onih koje stomatološke ordinacije određenih država naplaćuju samo za jedan tretman. 

Koje stomatološke usluge su najtraženije među dentalnim turistima?

Dentalni turisti su zainteresovani za sve vidove stomatoloških usluga – od običnog vađenja zuba, pa do komplikovanih hiruških zahvata. Ipak, najveći motiv za dolazak u neku zemlju su nešto komplikovanije procedure lečenja zuba, budući da ovakve usluge u zemljama sa skupljom stomatologijom mogu koštati i nekoliko desetina hiljada evra. 

S druge strane, popularne destinacije dentalnog turizma nude iste usluge po cenama koje su upola niže u odnosu na navedene, a ponekad, čitav dentalni aranžman može da košta i do 70% manje u odnosu na cenu same usluge stomatologa u nekoj državi sa visokim standardom. Prema tome, biti dentalni turista se zaista isplati. 

Da li povoljne cene znače i lošiji kvalitet stomatoloških usluga?

Stara dobra poslovica koliko para, toliko i muzike, u ovom slučaju nikako ne važi. Niske cene stomatoloških usluga se objašnjavaju prvenstveno nižim standardom u određenim zemljama, koji diktira kako niže cene nekretnina i potrošačke korpe, tako i zdravstvenih usluga koje uključuju i stomatološke. 

Treba napomenuti i to da se pojedine zemlje, upravo poput Srbije, odlikuju vrlo stručnim i stomatološkim kadrom, čiji je kvalitet ponekad i iznad onog koji se nudi u zemljama sa mnogo višim životnim standardom. 

Kvalitet materijala takođe nije upitan, jer stomatološke ordinacije u Srbiji i drugim popularnim destinacijama dentalnog turizma snabdevaju iste kompanije koje dostavljaju materijal ordinacijama iz razvijenih zemalja širom sveta, ali one to čine po različitom cenovniku kako bi bilo konkurentne na tržištu svake zemlje. 

Odakle dolaze dentalni turisti?

Dentalni turisti dolaze upravo iz onih zemalja gde su stomatološke usluge najskuplje. To su, u prvom redu zemlje Evropske unije, SAD-a i Australija. U ovim zemljama je zdravstvena zaštita ogroman trošak, pogotovo kada su u pitanju veći stomatološki zahvati poput ugradnje implanata i hiruških intervencija. 

Najpopularnije Svetske Destinacije za Dentalni Turizam

Najpopularnije destinacije dentalnog turizma su Španija, Turska, Poljska, Filipini, Tajland, Meksiko i naravno, Srbija. Ove zemlje su se sa razlogom našle na listi najpopularnijih, a odlučujući parametri su bili cena i kvalitet stomatoloških usluga, kao i turistička ponuda svake od zemalja. Neke imaju niže, a neke više stomatološke cene, ali su svakako znatno jeftinije od onih koje nude Švajcarska, Nemačka ili Velika Britanija, na primer. 

Španija je jedna od najpovoljnijih destinacija kad je stomatologija u pitanju, iako je ona dom najmodernijih klinika na svetu. Ipak, životni standard u Španiji diktira niske cene stomatoloških usluga. Ugradnja implanta u ovoj zemlji u proseku košta oko 650 dolara, a isto toliko biste ovu uslugu platili i u Kostariki. Meksiko je, za nijansu skuplji, pa ista usluga košta oko 750 dolara. 

Ipak, Turska može da se pohvali i pristupačnijom cenom ugradnje implanta koja u proseku iznosi oko 550 dolara. Oni kojima je glavni parametar cena stomatološke usluge, odlučiće se za Tursku, dok uključivanje drugih kriterijuma poput turističkih atrakcija, može da stavi pacijente u veliku dilemu. 

Da i od Turske može jeftinije, dokazuje poljska stomatologija koja ugradnju implanta naplaćuje u proseku oko 500 dolara, međutim, ne nudi tako mističan spoj sadašnjosti i budućnosti koje nudi turska arhitektura, što dentalne turiste opet stavlja u dilemu.

Ono što je velika prednost navedenih zemalja je pristupačnost i blizina iz zemalja EU, a to znači i niže troškove avionskih karata i brži povratak kući. Međutim, destinacije poput Filipina, Tajlanda i sličnih egzotičnih mesta nude nesvakidašnje turističko iskustvo, zbog čega dobijaju na ogromnoj popularnosti među dentalnim turistima. 

Za sve navede zemlje bi se zaista moglo reći da nude vrhunske stomatološke usluge visokog kvaliteta, a odlučujući faktori za pacijente su najčešće atraktivnost turističke ponude i blizina date destinacije. U zavisnosti od toga šta je kome prioritet i koliko je vremena na raspolaganju, turisti se odlučuju za sve ove zemlje gotovo podjednako. 

Pored navedenih zemalja, vrlo su konkurentne i Rumunija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i druge zemlje jugoistočne Evrope, koje pomalo padaju u senku drugih navedenih država zbog skromnije turističke ponude. Ipak, isto se ne bi moglo reći za Srbiju, koja je među pacijentima iz celog sveta prepoznata kao vrlo dobra stomatološka, ali i turistička destinacija za kvalitetan odmor. Nešto kasnije u tekstu ćemo se fokusirati isključivo na Srbiju, kako bi smo odgovorili na pitanje zašto je Srbija jedna od najinteresantnijih destinacija dentalnog turizma u svetu. 

Agent dentalnog turizma – novo zanimanje 21. Veka

U moru novih zanimanja današnjice, a u skladu sa svim prethodno navedenim, pojavilo se i novo zanimanje – agent dentalnog turizma. Iako nije još zaživelo u velikoj meri, okolnosti pokazuju da će agenti za ovu vrstu posla biti neophodni. 

Naime, stomatološke ordinacije se uvidele potražnju stranaca za njihovim uslugama, zbog čega su počele da kreiraju pristupačne aranžmane, odnosno dentalne pakete koji uključuju niz turističkih aktivnosti. 

Kako je interesovanje iz inostranstva sve veće, javlja se potreba za stručnjakom koji će ove aranžmane najbolje kreirati, predstaviti i prodati pacijentima iz inostranstva. Prema tome, agent dentalnog turizma je i više nego dobrodošao u Srbiji, zemljama regiona, kao i drugim atraktivnim destinacijama stomatološkog turizma. 

Dentalni Turizam u Srbiji

Uzimajući u obzir stomatološke, ali i turističke aspekte naše zemlje, sa sigurnošću se može tvrditi da je Srbija jedna od najpopularnijih destinacija dentalnog turizma. U prilog joj ide i to što je relativno blizu zemljama EU, a istovremeno predstavlja nedovoljno istraženu destinaciju o kojoj se poslednjih godina po Evropi “šuška da je zanimljiva”. 

Stomatološka ponuda u Srbiji – ordinacije i gradovi 

U Srbiji postoji više stotina stomatoloških ordinacija koje vrlo pristupačno pružaju čitav spektar usluga u domenu oralnog zdravlja. Najznačajniji centri dentalnog turizma su svakako najveći gradovi – Beograd, Novi Sad i Niš, mada najnovija praksa pokazuje da stranci rado odlaze i u Kragujevac i Suboticu, gde kvalitet stomatoloških usluga ni najmanje ne zaostaje. 

Ovo je svakako lepa vest za Srbiju, budući da i manji gradovi imaju mnogo toga da pokažu. Čitava Srbija je izuzetno bogata kulturnim i istorijskim nasleđem koje vredi predstaviti strancima. 

Kvalitet i cene stomatoloških usluga u Srbiji

Stomatološke ordinacije i klinike u Srbiji posluju u skladu sa najvišim svetskim standardima, uz primenu najsavremenije stomatološke aparature i tehnologije. Srpski zubari su mežu najstručnijima stomatolozima u Evropi, a na tome treba zahvaliti i kvalitetnom obrazovanju na polju stomatologije koje Srbija nudi.

Cene su, međutim, i nekoliko puta povoljnije nego u razvijenim zemljama sveta, pa dok švajcarski stomatolozi naplaćuju ugradnju implanta oko 60.000 evra, u Srbiji ista usluga košta između 10.000 i 12.000 evra, a da to nije na uštrb kvaliteta i postojanosti takve usluge. 

Čak i svi dodatni troškovi boravka u Srbiji i njenom glavnog gradu ne moraju da iznose više od 20.000 evra, uključujući i avionsku kartu do Beograda, što je opet tri puta manje u odnosu na cenu pomenute usluge u Švajcarskoj. 

Šta uključuje jedan dentalni turistički aranžman u Srbiji?

Dentalni turizam funkcioniše na bazi aranžmana koji su vrlo slični onim klasičnim, turističkim koje agencije nude. Ipak, organizatori ovakvih putovanja nisu turističke agencije, već stomatološke ordinacije koje kreiraju ponudu i pakete stomatoloških i turističkih usluga po određenoj ceni. 

Ono što pacijenti treba da obave pre samog dolaska u Srbiju, jeste da se raspitaju o samim ordinacijama i stomatolozima koji im mogu pomoći. Ovo zavisi od vrste problema koju pacijent ima, pa je najbolje da u Srbiju dođe po preporuci, ili da stomatologa izabere sam, na sledeći način. 

Komunikacija sa stomatolozima počinje slanjem e-mail upita koji se može pronaći na zvaničnim sajtovima ordinacija. Prilikom obraćanja ordinacijama, potrebno je detaljno opisati problem i zahteve, kako bi stomatolozi stekli uvid u to šta je tačno potrebno da se radi, koliko dugo to može da traje, i kakve rezultate možete da očekujete. Nekada je potrebno uraditi i poslati OPT snimak obe vilice, kako bi stomatolozi imali što bolji uvid u problem.

Naravno, svaki od njih će izneti i cenovnu ponudu za konkretan aranžman. Govorimo u množini, jer ćete najboljeg stomatologa za sebe izabrati ukoliko upite pošaljete na adrese više ordinacija, a zatim uporedite ponude i donesete najoptimalnije rešenje. 

Iako dentalni paketi koje nude srpski stomatolozi nisu identični, većina njih uključuje sledeće: 

  • Besplatan smeštaj, najčešće apartmanski, na dobroj lokaciji koja je bliska ordinaciji
  • Prevoz od i do aerodroma
  • Lokalnog vodiča ukoliko je to potrebno, i preporuku važnih turističkih atrakcija
  • Lični taksi prevoz
  • Lokalni telefonski broj putem koga pacijent komunicira sa ordinacijom
  • Kvalitetne stomatološke usluge i raspoloživost izabranog stomatološkog tima u svakom trenutku

Napominjemo, ponovo, da ne izgledaju svi paketi identično, već da neki mogu da sadrže više ili manje stavki u odnosu na listu koju smo naveli. Ipak, u najvećem broju slučajeva pacijenti dobijaju upravo ovakvu ponudu aranžmana. Od pacijenta se očekuje da svoj prevoz do Srbije obezbedi sam, odnosno da sam snosi troškove avionske/vozne/autobuske karte. 

Stomatolozi će vam na osnovu analize vašeg problema predložiti period koji je potrebno da provedete u Srbiji, u zavisnosti od broja tretmana koje je potrebno obaviti. Ipak, napredna tehnologija i stručnost srpskih stomatologa omogućavaju da nakon samo jednog tretmana dobijete blistaviji i zdraviji osmeh, tako da samo retke procedure zahtevaju više dolazaka u ordinaciju, a samim tim i nešto duži boravak u Srbiji.

Turističke atrakcije u Srbiji – Šta obilaze dentalni turisti?

Sada smo došli onog lepšeg dela putovanja, koji se odvija izvan zubarske stolice, vreme je da predstavimo turističke atrakcije koje dentalne turiste privlače u Srbiju. Kako je Beograd vodeća destinacija ovog tipa, počećemo od znamenitosti prestonice. 

Ono što vredi videti su sam centar grada – stranci ga najbolje dožive kada prođu kroz Knez Mihajlovu ulicu, koja se završava impozantnom Kalemegdanskom tvrđavom sa istorijskim značajem za Srbiju. Nedaleko od centra je i Trg Republike, na kome je smešten spomenik kezu Mihailu iz devetnaestog veka, kao i velelpni Narodni muzej koji će vam dočarati sprsku istoriju kroz zanimljive i vredne eksponate, ali sa malim uvidom u svetsku umetnost i kulturu. 

Osim užeg centra grada, vredi videti i Dorćol, koji je prepoznatljiv po uskim uličicama i starogradskom duhu Beograda. Jedna od najvećih atrakcija je svakako i Hram svetog Save, smešten na Vračaru, nedaleko od muzeja Nikole Tesle. Vračar je idealna prilika da se upoznaju najlepše uličice Beograda, kao i da se popije kafa u zanimljivim, često i tematski uređenim kafićima. 

Moderniji deo grada uređen u poslovnom duhu se prostire na teritoriji Novog Beograda, koji je za razliku od starog dela grada potpuno ravan, prostran i “ukrašen” visokim poslovnim zgradama. Dentalne turiste koje zanima beogradska arhitektura, ipak će se zadržati u starom delu koji prikazuje svu lepotu starih beogradskih građevina. 

Oni koji u Beogradu borave nekoliko dana, mogu izdvojiti vreme i za posetu Gardoš kuli u Zemunu, koja pruža prelep pogled na ovaj deo grada. Avalski toranj na istoimenoj planini pored Beograda pruža i nešto bogatiji pogled na Šumadiju, kao i odličnu mogućnost za jednodnevni izglet u prirodi. U sve ove atrakcije pacijente upućuju lokalni vodiči, a tu je i čuveni turistički vozić koji je odličan za razgledanje grada “sa točkova”.

Šta videti u Novom Sadu, Subotici i Nišu?

Novi Sad, Subotica i Niš ni najmanje ne zaostaju u pogledu kvaliteta stomatoloških usluga za Beogradom, ali ni u smislu turističke ponude. Subotica je najseverniji grad Srbije, a ono što je posebno krasi su interesantne građevine, veliki trg i gostoljubivost Subotičana. U ovom gradu pažnju naročito skreću Gradska kuća, Franjevačka crkva, Gradski muzej i Narodno pozorište u neoklasičnom stilu, a nedaleko od grada je smešteno i jedno od najlepših jezera u Srbiji – Palićko jezero.

Niš je široko poznat po svojoj tvrđavi koja se izdiže nad rekom Nišavom, kao i po najboljoj kuhinji na području cele Srbije. Oni koji se odluče za Kragujevac, stižu ravno u srce Šumadije koja ujedno po mnogima predstavlja i najlepši deo Srbije. 

Verujemo da smo kroz ovaj kratak vodič objasnili pojam dentalnog turizma, kao i njegov značaj za našu zemlju. Važno je napomenuti da Srbija kao destinacija dentalnog turizma bila u početku interesantna samo Srbima koji žive i rade u inostranstvu, ali se situacija poslednjih godina promenila u korst same Srbije. 

Među posetiocima su i Austrijanci, Nemci, Britanci, Amerikanci i svi oni narodi koji u Srbiju dolaze na preporuku, mada ni ona nije više potrebna jer Srbija uveliko gradi imidž interesantne destinacije sa fenomenalnom, a pristupačnom stomatologijom. 

Uspešno putovanje u okviru dentalnog turizma se može smatrati takvim samo ukoliko se pacijent u svoju zemlju vrati sa rešenim problemom, lepšim i zdravijim osmehom, i naravno, lepim turističkim uspomenama stvorenim u najlepšim srpskim gradovima.

Sve ukazuje na to da će Srbija u budućnosti još više biti na meti stranaca kada su stomatološke usluge u pitanju, što će doprineti njenom, kako stručnom stomatološkom, tako i turističkom kredibilitetu. 

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još