Sve što Treba da Znate o Skidanju Kamenca sa Zuba


Skidanje Kamenca sa Zuba

Kamenac na zubima je jedan od glavnih i najučestalijih neprijatelja lepog i zdravog osmeha, a ono što nas najviše nervira kod ove pojave je to što se karijes javlja bez obzira na to što vodimo računa o oralnoj higijeni. Dakle, bilo da ste od onih koji posle obroka svakog peru zube na pravilan način, ili jedva imate strpljenja da to učinite i dva puta dnevno – karijes je moguć baš kod svih!

Upravo zbog učestalosti karijesa treba obratiti posebnu pažnju na prirodu ovog problema i načinima za njegovo rešavanje. Iako je poznato da se kamenac ne može okarakterisati kao zdravstveni problem, ne treba ga ignorisati, jer zanemarivanje naslaga na zubima vremenom dovodi do ozbiljnih situacija koje se mogu pretvoriti u zdravstvene probleme

Šta je u stvari Kamenac i Kako Nastaje?

Kao što smo već naveli, kamenac se stvara bez obzira na to da li i koliko vodite računa o svojoj higijeni. Pitate se zašto je to tako? 

Reč je o samom procesu koji taba put kamencu, a koji se sastoji iz onoga što svaki dan radimo – jedemo i pijemo. Sva hrana koja prođe kroz usnu duplju ostavlja određenu količinu naslaga, a četkice za zube i konac skidaju najveći deo njih. Međutim, upravo mali deo ostataka hrane koji je nepristupačan četkicama i drugim sredstvima ostaje na zubima i vremenom se taloži i kalcifikuje. 

Jednostavnije rečeno, nakupljeni zubni plak (koji je običnom četkicom i uz redovno pranje zuba nemoguće potpuno otkloniti) se nakuplja u mekom stanju, vremenom postajući čvršći. Tako se formira “sloj” koji nazivamo kamenac. 

Zašto je Važno Redovno Uklanjati Kamenac?

Kamenac ćete prepoznati po tome što osmeh čini tamnijim, a osim promene boje zuba, kamenac ćete uočiti i kada jezikom pređete preko unutrašnje strane zuba i osetite nešto čvršće nečistoće, iako ste prethodno oprali zube. Ovo je jasan znak da zubi trebaju pomoć stomatologa, jer kamenac loše utiče na estetiku, izazivajući pri tom i rizik od ozbiljnijih problema. 

Naravno, kod osoba koje predano brinu o zdravlju svojih zuba kamenac se javlja sporije i ređe, ali to svakako ne znači da one ne treba da razmišljaju o stručnom skidanju kamenca. Naprotiv, ovakav tretman je potreban svima – nekima češće, nekima ređe, u zavisnosti od same prevencije ovog problema. 

Kako Ukloniti Kamenac i Koliko Često je to Neophodno?

Izuzetno je važno da kamenac ne uklanjate metodama narodne medicine ili samostalnim eksperimentima za koje ste negde čuli da pomažu. Skidanje kamenca treba da vrši isključivo vaš stomatolog, a optimalno je da na ove tretmane odlazite dva puta godišnje. 

Iako je učestalost i brzina taloženja kamenca u velikoj meri i individualna stvar, smatra se da je optimalan tempo skidanja kamenca upravo jednom u šest meseci. Na taj način se sprečavaju ozbiljnija taloženja, a zubi su zdraviji i lepši, što je vidljivo i na prvi pogled.

Tretman skidanja kamenca je vrlo pristupačan i potpuno bezbolan. Ukoliko imate ozbiljnije naslage koje ste dugo zanemarivali, može se javiti mala osetljivost prilikom tretmana, mada i dalje nije reč o pravom bolu. 

Skidanje kamenca kod stomatologa bar dva puta godišnje je idealna prilika da obavite i preventivni pregled vaših zuba, kako biste na vreme identifikovali druge potencijalne probleme. 

Koje su Posledice Zanemarivanja Kamenca na Zubima?

Osim estetskih posledica u pogledu tamnijeg osmeha, zanemaren kamenac na zubima dovodi i do većih zdravstvenih problema zuba. 

Kako se kamenac najviše taloži na donjim zubima gde se ostaci hrane dominantno skupljaju, dugogodišnje zanemarivanje ovih nečistoća dovodi do njihovog prodiranja prema korenu zuba, koji je vrlo osetljiv na spoljne nadražaje, a naročito na naslage u obliku kamenca. 

Jedna od posledica zanemarivanja kamenca je i stvaranje neprijatnog zadaha koji nije moguće tako lako otkloniti, budući da dolazi od dugog procesa taloženja naslaga koje počinju da “govore iz usta”.

Kod osoba koje imaju bilo kakve probleme sa srcem, ili su pak imali intervenciju na srcu, kamenac može biti izuzetno opasan, jer se bakterije vrlo lako putem krvotoka mogu preneti do srčanog mišića i izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i najgore ishode.

Kamenac na zubima je pojava koja se donekle može preduprediti, a i vrlo lako rešiti kada do nje dođe. Ipak, za sve ovo je potrebna briga i volja da dva puta godišnje odete kod stomatologa na preventivni pregled i skidanje kamenca. 

U moru zdravstvenih problema na čiji nastanak često ne može da se utiče, ne dozvolite da ono što apsolutno možete da sprečite napravi ozbiljan problem koji nosi trajne posledice, samo zato što se niste obazirali na jasne znake da nešto nije uredu. Posećujte svog stomatologa i pružite svojim zubima najbolju negu!

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još