Sve što Treba da Znate o Mobilnoj Protezi


Mobilna Proteza

Pravilan i skladan raspored zuba nije samo estetski važan kao što često ljudi misle. Ukoliko su zubi postavljeni u nepravilan položaj, to može dovesti do velikog broja bolesti desni, kao i do propadanja samih zuba. Kada se zubi međusobno preklapaju, teže je ukloniti zaglavljene ostatke hrane, i pospešuje se nagomilavanje zubnog plaka koj prerata u kamenac, a potom u karijes.

Zbog toga je važno da se sa posetama stomatologu počne u što ranijem dečjem uzrastu, da bi se na vreme otkrilo da li je detetu potrebna mobilna proteza u cilju ispravljanja zuba.

Šta je mobilna proteza?

Posebna grana stomatologije bavi se ispravljanem i pomeranjem zuba i vilice i naziva se ortodoncija. Zbog toga se mobilne i fiksne proteze nazivaju ortodontskim aparatima, jer predstavljaju sredstva pomoću kojih se ispravljanje zuba vrši.

Mobilna proteza se često naziva i dečja proteza s obzirom da se najčešće primenjuje u terapiji kod dece i adolescenata. Razlog za to je njena učinkovitost u ovom periodu života, jer je kod mladih pacijenata moguće postići željene rezultate na ovaj način.

Što je pacijent stariji, teže je uticati na promenu položaja zuba i vilice, pa se u tom slučaju koristi fiksna proteza. Mobilna proteza je takođe pogodna za decu jer pacijent može lako sam da je skine i stavi, pa se zbog toga i naziva mobilna. Takođe, terapija nije bolna, a da bi se postigli željeni rezultati, pacijent bi trebalo da mobilnu protezu nosi u proseku oko 16 časova po danu. Deca je najčešće nose noću, a važno je napomenuti da ukoliko to čine danju, ne smeju jesti i baviti se sportom sa protezom u ustima.

Od čega se pravi mobilna proteza?

Akrilat i žica su osnovni materijali od kojih se mobilna proteza pravi. Pacijentu se na pregledu uzima otisak zuba, i na osnovu njega se izrađuje odgovarajuća proteza od akrilata. Gornja proteza prijanja uz nepce, dok se donja proteza pravi tako da naleže na prostor ispod jezika. Žica je savijena na poseban način oko zuba, tako da ih pomera na odgovarajući način.

Ukoliko proteza ima takozvani šraf u sredini, potrebno ga je okretati redovno da bi se zubi pomerali, prema uputstvima koja vam daje vaš stomatolog.

U svim ortodontskim ordinacijama imate mogućnost da izabrete boju i dizajn mobilne proteze, pa je mališanima to posebno interesantno, jer mogu dodati i razne sličice, šljokice, šare i ostalo. To je još jedan od razloga zbog kojih deca lakše prihvataju mobilnu protezu, što je čini pogodnijom za dečji uzrast od fiksne.

Kako održavati mobilnu protezu?

Mobilna proteza je laka za održavanje. Pored redovne higijene samih zuba i usta, podrazumeva se da se proteza stavlja posle pranja zuba. Kao što je rečeno, deci je najlakše da protezu nose noću, pa je posebno važno objasniti im važnost održavanja higijene, jer se bakterije nagomilavaju i na zubima i na protezi.

Sama proteza čisti se pomoću mlake vode i paste za zube. Preporučljivo je mobilnu protezu prati sa četkicom koja nije mnogo krupna, da bi se mogle otkloniti nečistoće iz svih delova proteze. Postoje i posebna sredstva za čišćenje i održavanje proteza, pa ih možete primeniti u higijeni.

Posle nekog vremena, potrebno je izdraditi novi mobilni aparat, s obzirom da  akrilat od kog je načinjena proteza, vremenom postane krt, izbledeo i ispucao.

Cena mobilne proteze?

Cena za izradu mobilnih aparata može biti različita u zavisnosti od toga koju ordinaciju odaberete, da li je potreban i gornji i donji aparat, koji je kvalitet materijala koji se koristi u izradi, koliko je složen problem pacijenta.

Prosečne cene kreću se od 200 do 400 evra po vilici, dok neke ordinacije nude i razne pogodnosti prilikom plaćanja. Iako se možda čini previše, mobilna proteza je način da sprečite posledice do kojih dolazi zbog iskrivljenih zuba, kao i mogućnost da vašem detetu kasnije neće biti potrebna fiksna proteza koja je mnogo skuplja.

Roditelji često misle da detetu nije potrebna mobilna proteza u ranijem uzrastu, jer nameravaju da mu svakako kasnije plate stavljanje fiksne proteze. To je jedna od čestih zabluda, jer mobilna proteza može ublažiti postojeće probleme i tako smanjiti tegobe kojim bi pacijent bio izložen prilikom kasnijeg nošenja fiksnog aparata. Zbog toga je važno pozabaviti se detetovim položajem zuba otprilike u periodu kada promeni sve mlečne zube i krene u školu.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još