Sve što Treba da Znate o Fiksnoj Protezi


Fiksna Proteza
  • Koliko ste zaista zadovoljni izgledom i položajem vaših zuba?
  • Želite li da rešite problem nepravilnog zagrižaja i nepravilnog rasporeda, takozvanih, “krivih” zuba?
  • Da li ste razmišljali o nošenju fiksne proteze i zanima vas šta je to i kako funkcioniše? 

Odgovaramo vam na pitanja koja su vas sigurno zanimala.

Ko se bavi izradom fiksnih proteza odnosno fiksnih aparata? 

Doktor stomatologije koji je završio osnovne akademske studije na Stomatološkom fakultetu, a zatim specijalizovao ortopediju vilica (ortodonciju).

Šta je to ortodoncija (ortopedija vilica)? 

Ortodnocija predstavlja granu stomatološke nauke koja se bavi dijagnostikom i lečenjem: 

  • Nepravilnosti položaja zuba
  • Nepovoljnog odnosa  gornje i donje vilice
  • Asimetričnosti lica kod dece i odraslih

Ono što treba da znate jeste da pored toga što ortodoncija predstavlja estetiku osmeha, ona predstavlja i utiče na funkcionalnost vaše okluzije tj. vašeg zagrižaja.

Pravilan zagrižaj vam omogućava da lakše odgrizate, žvaćete, meljete i gutate hranu.

Na šta sve treba da budete spremni pre nego što stavite fiksnu protezu?

Vaš stomatolog će vam napraviti plan terapije koji podrazumeva da ćete morati da:

  • Uklonite meke i čvrste naslage sa vaših zuba kod stomatologa i da nakon toga održavate perfektnu oralnu higijenu (pranje zuba minimum dva puta dnevno, a kad god ste u mogućnosti i nakon svakog obroka; korišćenje meke četkice za zube i interdentalnih četkica za između zuba)
  • Izvadite umnjake ili neki drugi zub ukoliko je indikovan za vađenje tj. ukoliko nema dovoljno prostora u vilici 
  • Popravite sve zube koji imaju karijes ili neki patološki proces (kako ne bi pravili kasnije probleme dok nosite fiksni aparat)

Ovo sve pozdrazumeva preortodontsku pripremu, jer samo zdravi i izlečeni zubi, kao i zdrave desni, mogu da podnesu sile koje vrši fiksni aparat na tkiva.

Kako izgleda fiksna proteza?

Fiksna proteza se sastoji od više elemenata:

  • Bravice (breketi)  – postavljaju se na sekutiće, očnjake i pretkutnjake. Mogu biti od različitog materijala: metalni od legure nikla i titanijuma, od akrilata, plastike, keramike. 
  • Tube ili prstenovi – postavljaju se na kutnjake
  • Luk (žica) – služi za povezivanje bravica i tuba (ili prstenova). Lukovi se za bravice vezuju pomoću elastičnih gumica koje mogu biti različitih boja. Pacijent može birati boju.

Neki materijali kao što su akrilat, keramika, plastika, polikristal aluminijum oksid ili polikarbonat sa fiberglasom, su se pokazali estetski prihvatljivijim.

Ipak najbolja mehanička svojstva imaju metalne fiksne proteze.

Ako želite da vam se proteza što manje vidi, postoji rešenje – estetske bravice. One imaju metalni slot. Osnova je bela,  a tamo gde se stavlja žica je metalne strukture čime su zadovoljena i estetska i mehanička svojstva fiksne proteze.

Postoje i nevidljive (lingvalne) proteze koje se postavljaju sa unutrašnje strane zuba i one su potpuno nevidljive.

Postoji li starosna granica do kad možete staviti fiksnu protezu?

Ne postoji. Ortodontska terapija se primenjuje i kod dece i kod odraslih.

Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

U proseku, fiksna proteza se nosi 18 meseci, plus/minus 6 meseci, u zavisnosti od slučaja do slučaja.

Nakon skidanja fiskne proteze potrebno je nositi retencione aparate čiji je zadatak da održe zube i vilice u novom i ispravljenom položaju (faza održavanja rezultata).

Ova faza traje oko 12 meseci, a može biti i duža. Da biste postigli trajne rezultate, ne smete da izbegavate nošenje retencionih aparata.

O čemu sve morate da vodite računa kada postavite fiksnu protezu?

Oralna higijena je otežana prilikom nošenja fiksnog ortodontskog aparata, tako da pored klasične četkice za zube, moraćete koristiti još neke specijalne četkice kako biste efikasno uklonili hranu i time sprečili nastanak zapaljenja desni.

Bitno je da vaša četkica bude meka četkica kako ne bi mehaničkom iritacijom ugrozila desni zuba. Ova četkica čisti samo 70% vaših zuba, a za ostalih 30% zadužene su interdentalne četkice.

One su poređane po veličinama i oblicima, tako da se sa posavetujte sa svojim stomatologom oko odabira.

Pored toga što interdentalne četkice uspešno čiste međuzubne prostore, pomoću njih možete očistiti i površine između zuba  i luka fiksne proteze.

Fiksna Proteza za Zube

Predstavićemo vam još neke četkice koje vam mogu pomoći pri održavanju čistoće vaših zuba:

  • Interspace četkica: specijalno dizajnirana tako da ima zašiljen vrh, tako da lako dopire i između zuba i oko fiksne proteze
  • Compact tuft četkica: četkica za pojedinačno pranje zuba i teško dostupnih mesta . Ima malu kupastu glavu tako da lako može da zađe svuda oko zuba i fiksnih ortodontskih aparata 
  • Četkica sa prostorom za fiksne proteze: urezana kraća vlakna na sredini četkice specijalno prilagođena fiksnim ortodontskim aparatima
  • Postoje i četkice koje imaju duža i meka vlakna u dva reda koja lakše čiste prostore između zuba i žice.

Ishrana je otežana tokom nošenja fiksnog ortodontskog aparata.

Morate voditi računa da izbegavate: slatku, lepljivu hranu, žvake, karamele, bombone, previše čvrstu hranu, orašaste plodove, bobičaste plodove, kokice…

Hranu treba seći na sitnije zalogaje i tako je jesti.

Da li nošenje fiksne proteze boli?

Pitanje koje se skoro uvek postavlja kod stomatologa jeste da li će nešto boleti.

Nakon postavljanja fiksne proteze pacijenti uglavnom nemaju osećaj bola. Međutim, dešava se da se bolovi ponovo javljaju u prvih jedan do tri dana.

Bolovi postaju tada sve slabiji, više se javlja osećaj nelagodnosti u ustima jer se nalazi nešto novo. Mogući su bolovi i prilikom žvakanja na početku.

Pacijent može uzeti neki analgetik po preporuci ili receptu izdatom od strane stomatologa.

Nije neobično da vam se pojačano luči pljuvačka na početku, jer organizam ortodontski aparat na početku registruje kao pojavu stranog tela tj. hrane u ustima. Obično ovo traje dvadeset minuta do sat vremena nakon postavljanja ortodontskog aparata. Prvih 24h je preporučljivo da se jede mekša hrana.

Prilagođavanje na nošenje fiksne proteze traje sedam do četrnaest dana. Nakon tog vremena organizam prihvata ortodontski fiksni aparat kao deo usne duplje.

Pored bolova tokom terapije ortodontskim aparatom, javlja se i labavljenje i klaćenje zuba što predstavlja normalnu pojavu.

Bravice mogu da žuljaju usne i obraz , sve dok ne dođe do privikavanja.

Ukoliko nekad osetite da je veća temperatura u ustima, slobodno isperite usta hladnom vodom. Neki lukovi se mogu aktivirati pod temperaturom tela. Zapamtite da ne smete da grickate led u tom slučaju, već samo hladnu vodu.

Sve ovo ne sme da vas zaplaši, već samo da vas pripremi na predstojeću terapiju fiksnim ortodontskim aparatom.

Nakon toga vaš osmeh će biti lepši jer ćete imati prave i lepe zube.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još