Spavanje sa Otvorenim Ustima Može Uticati na Zdravlje Zuba


Zena spava sa otvorenim ustima

Disanje na usta prilikom spavanja mnogima deluje bezazleno, samo kao loša navika koja nema medicinske posledice. Međutim, ovaj problem izaziva negativne procese u čitavom telu, a naročito u usnoj duplji. Muški pol je skloniji disanju na usta u snu, dok je broj žena koje imaju ovu naviku veoma mali. Mnogi nisu ni svesni da noćima spavaju otvorenih usta, ali ukoliko primetite da su vam usta ujutru nakon buđenja suva, verovatno je da vam je oralno zdravlje ugroženo zbog ove loše navike.

Posledice po Zdravlje Zuba

Sprovedena su mnoga istraživanja na temu kako tačno spavanje sa otvorenim ustima utiče na zdravlje naših zuba i koji se procesi tada odvijaju u našoj usnoj duplji. Dok dišemo na usta u snu, dolazi do sušenja usne sluzokože i smanjivanja koncentracije pljuvačke koja ima zaštitni efekat. Pljuvačka je važna jer se u njoj nalaze hemijski sastojci koji kako inače, tako i tokom noći, razlažu bakterije koje stvaraju kiselinu u našim ustima. Usled smanjene količine pljuvačke, kiselina u usnoj duplji se povećava i na taj način dolazi do oštećenja zubne gleđi.

Stomatolozi naglašavaju da, ukoliko se spavanje sa otvorenim ustima ponavlja, dolazi do štete kao kada biste popili gazirani sok pre spavanja, a da posle toga ne biste oprali zube. Zbog toga su osobe koje imaju ovu naviku podložne mnogo bržem stvaranju karijesa, razvijanju bolesti desni kao i lošem zadahu usled povećane koncentracije bakterija. Spavanje sa otvorenim ustima naročito je opasno u dečjem uzrastu, jer može uzrokovati nepravilan razvoj skeleta lica i same vilice. To kasnije može dovesti do nepravilnog rasporeda zuba, što donosi dodatne probleme.

Spavanje sa otvorenim ustima

Uzroci Spavanja sa Otvorenim Ustima

Jedan od najčešćih uzroka disanja na usta u snu jeste prehlada. Međutim, ovakvo stanje traje samo nekoliko dana, pa ni ne dolazi do prevelikog oštećenja zuba. Problem nastaje ukoliko vam ovakav način disanja pređe u naviku. Trajno spavanje sa otvorenim ustima može biti uzrokovano alergijama, respiratornim infekcijama, neprohodnim disajnim putevima, uvećanim krajnicima ili na primer devijacijom koščica u nosu. Poseban problem imaju osobe koje pate od astme, pa im je disanje dodatno otežano. Dešava se da kada se pacijentima otkloni uzrok nastanka spavanja sa otvorenim ustima, oni i dalje zadržavaju ovu lošu naviku. S obzirom na njene negativne posledice po zdravlje, važno je ispraviti je, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Kako se Rešiti ove Loše Navike

Najjednostavniji način je da, za početak, obratite pažnju na to da li u krevet odlazite sa oslobođenim disajnim putevima. Preporučuje se i upotreba kapi i sprejeva koji olakšavaju disanje kroz nos. Pre odlaska na spavanje provetrite prostoriju, jer nekada suv vazduh može biti uzročnik disanja na usta. Ukoliko to ne da rezultate, pogledajte jednostavan način da se rešite ovog problema.

Takođe, trudite se da spavate okrenuti na bok ili na stomak, nikako na leđa pošto je u tom slučaju izvesno da ćete disati na usta. Tokom dana, pomoći će vam i redovna fizička aktivnost, kao i koncentracija na to da hodate ispravljenih leđa sa zatvorenim ustima uz disanje na nos. Ukoliko vaši mališani imaju ovaj problem, naučite ih da i sami primenjuju neke od navedenih metoda.



Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još