Namirnice Koje Čuvaju Vaš Osmeh


Šta je to što prvo primetite na osobi ? Da li su to oči, nos, kosa… ? Većina bi se složila da je to osmeh !  Da bismo imali lep osmeh, potrebno je da zube i desni održavamo zdravim i čistim. Redovna i pravilna oralna higijena je osnovni preduslov za održavanje oralnog zdravlja. Poznato je da i ishrana predstavlja jedan od najbitnijih i najvažnijih faktora za razvitak i održavanje života, utiče na procese rasta, održavanje obnove celokupnog organizma i njegovih pojedinih delova. Vrsta hrane, način i navike u ishrani značajno utiču na razvitak usta i zuba. Sve učestalije unošenje mekane, neabrazivne  i rafinirane hrane, stvara pogodnije uslove za brži razvoj mikroorganizama i njihov uticaj na pojavu oboljenja zuba (karijes) i parodontalnih tkiva (parodontopatija). 

Kako to sve ishrana može uticati na očuvanje Vašeg osmeha ? Da li ste ikada razmišljali zašto jedete određenu namirnicu i kakav ona ima efekat na Vaše oralno zdravlje ?

Ishrana može imati uticaja na zube u toku njihovog razvitka, zato je bitno od malena voditi računa šta deca jedu kako bi imali zdrave zube. Za pravilan rast i razvitak zuba poseban uticaj imaju mineralne soli. Kalcijum i fosfor učestvuju u mineralizaciji zuba. Deficit ova dva izuzetno važna minerala može da dovede do smanjene otpornosti zuba i pojavu karijesa.

U Ovim Namirnicama Nalazimo Zdrave Sastojke

Namirnice bogate kalcijumom su mleko , mlečni proizvodi, sir, jogurt, lisnato zeleno povrće, kelj, badem, susam, leblebije, dok fosfor možete pronaći u mleku, siru, jajima, puteru od kikirikija, mesu, ribi (ribljem ulju), zrnu ječma, mahunarkama, orasima, džigerici. Kako bi Vaša zubna gleđ bila čvrsta i zdrava, potrebno je da unosite i dovoljno količinu magnezijuma koji možete pronaći u bananama, orasima, kikirikiju, mahunarkama, mleku, ribi, medu.

Zajedno sa kalcijumom, vitamin D je neophodan za pravilan razvoj zuba. Možete ga naći u puteru, mleku, morskim ribama: losos, tuna, sardina, haringa, ribljem ulju ( iz jetre).

Pored zdravlja zuba, neophodno je obratiti pažnju i na zdravlje desni, i tu nam u pomoć dolazi vitamin C , kojeg možete naći u  limunu, paradajzu, peršunu, renu, zelenim paprikama, rotkvicama, koprivi, spanaću; crvenim, narandžastim i žutim plodovima: šipku, gloginjama, crvenim paprikama; dinji, jabukama, jagodama, crnim i crvenim ribizlama, višnjama, kupinama, kupusu, krompiru, kelju, prokelju.

Kako biste izbegli pojavu neprijatnog zadaha, potrebno je da unosite dovoljnu količinu vitamina B3 (niacin). Njega možete pronaći u sledećim namirnicama : obogaćeni beli i punozrni hleb (crni), neprerađene žitarice, pivski kvasac, jetra, bubrezi, riba, losos, tuna, seme suncokreta, kikiriki, grašak, zeleno povrće, koštunjavi plodovi, pirinčane mekinje.

Afte u ustima mogu nastati i usled nedostatka vitamina B12 (kobalamin) i B2 (riboflavin). Vitamin B12 možete naći u hrani: samo u namirnicama životinjskog porekla, džigerica, bubrezi, mleko, meso, jaja, većina sireva, većina riba i školjki, tempeh (namirnica od fermentiranog sojinog zrna), ali ne i soja, dok B2 pronalazimo u mleku, džigerici, žumancetu, obogaćenom belom i punozrnom hlebu, neoljuštenom zrnevlju, cerealijama, pivskom kvascu, mlečnim proizvodima, orahu, osušenim kajsijama, mesu (organi-bubrezi, goveđe srce).

Fluor predstavlja mikroelement koji se nalazi u zubima. Dokazano je da je on najmoćnije sredstvo za sprečavanje pojave karijesa. Sigurno ste čuli da se preporučuje pranje zuba sa pastama sa fluoridima, ali kako da ga unesete ishranom ? Iznenadićete se kada čujete da je zeleni čaj bogat fluorom. Takođe fluora ima u pirinaču, heljdi, soji, spanaću, luku, salati, krompiru, kelju, mleku, skuši, lososu, govedini i piletini.

Namirnice Koje su Štetne po Vaš Osmeh

Do sada smo pričali šta je bitno da unosimo, a šta je ono što je potrebno da smanjimo ? Kako bismo sačuvali naš osmeh bitno je da obratimo pažnju koje šećere unosimo. Nisu svi šećeri podjednako štetni za naše zube ! Šećeri koji se najčešće koriste u svakodnevnoj ishrani su saharoza (iz šećerne trske), fruktoza (iz voća), laktoza (iz mleka) i glukoza i maltoza koje se nalaze u ostalim mnogobrojnim hranljivim proizvodima. Od pomenutih šećera najštetnija je saharoza, a zatim nešto manje fruktoza i glukoza, dok laktoza i maltoza imaju najamanje šanse da izazovu nastanak karijesa. Najveći uticaj na zdravlje zuba imaju saharoza i glukoza pošto se od svih šećera najviše  koriste u industrijskoj proizvodnji slatke hrane i napitaka.

Zato, ukoliko želite da održavate zube zdravim i smanjite mogućnost nastanka kvara zuba (karijesa) smanjite unos šećera, slatke i industrijske hrane ! Posebno treba voditi računa da je saharoza prisutna kao industrijski aditiv u vidu “skrivenih šećera” u mnogim proizvodima koji nisu slatki – razni sosevi, kečap, konzervirana jela, supe… Ne smemo zaboraviti ni na nepovoljan uticaj alkohola na oralno zdravlje. Opširnije o toj temi možete pročitati ovde.

Bitno je naglasiti da ne smete zaboraviti da pijete dovoljnu količinu vode ! Voda ispira usta i tako pomaže u proizvodnji pljuvačke koja održava vlažnost i čisti usnu duplju, čime sprečavate pojavu neprijatnog zadaha. 

Sada kada imate veliki izbor zdravih namirnica, predlažemo Vam da odaberete omiljene za svaki vitamin i mineral koji će učiniti da Vaš osmeh zablista ! 

Ne zaboravite da svakodnevna oralna higijena i redovne posete stomatologu ne smeju biti zapostavljeni.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još