Najbolje Vreme za Pranje Zuba


Pranje Zuba

Jedna od osnovnih navika koje stičemo u najranijem periodu života jeste pranje zuba ujutru i uveče. Oralna higijena je važna jer utiče i na opšte zdravlje organizma. Ukoliko zube ne održavamo redovno, dolazi do upale i oboljenja desni, zadržavanja zubnog plaka koji vremenom prelazi u kamenac, a kasnije i u karijes.Važno je da u higijeni zuba, pored četkice i paste za zube, koristimo i konac i vodicu za ispiranje usta, u cilju potpunog uklanjanja bakterija. Da bismo očuvali zube, važno je i doba dana u kom obavljamo higijensku rutinu.

Zašto baš Ujutru i Uveče?

Minimalna oralna higijena podrazumeva pranje zuba ujutru i uveče. Stomatolozi naglašavaju da bi svako pranje trebalo da traje 3 minuta, a podrazumeva i korišćenje zubnog konca i sredstva za ispiranje usta. Bilo bi dobro zube oprati i više puta u toku dana, posle svakog obroka. Najvažnije doba dana kada morate oprati zube jeste veče, odnosno pre odlaska u krevet. To je neophodno ukoliko želite da sačuvate zdravlje vaših zuba. Spavanje sa neopranim zubima, omogućava da bakterije u dodiru sa hranom u ustima proizvedu veliku količinu kiseline. Na taj način oštećuje se zubna gleđ i postepeno dolazi do karijesa ili upale desni. U toku noći, lučenje pljuvačke je smanjeno, pa je njena zaštitna funkcija oslabljena. Samo 20 minuta je dovoljno bakterijama da budu u kontaktu sa skrobom iz hrane ili pića, pa da kiselina počne da napada zube. Takođe, hrana koja ostane u ustima preko noći počinje da truli, te je koncentracija bakterija mnogo veća.

Drugo doba dana kada je pranje zuba veoma važno jeste jutro. Tada se pranjem zuba uklanjaju bakterije koje su se nataložile preko noći, i uklanja se neprijatan zadah. Mnogi ljudi imaju naviku da zube peru nakon doručka, što je pogrešno. Bakterije nagomilane preko noći, nastaviće da se hrane ukoliko ih ne odstranite prilikom jutarnjeg pranja zuba. Takođe, ukoliko za doručak pojedete namirnicu koja u sebi sadrži kiselinu, ona će nagrizati gleđ vaših zuba, što ćete dodatno pogoršati ako ih odmah potom operete. Isto pravilo važi za konzumiranje namirnica koje sadrže kiselinu i u toku ostatka dana – uvek sačekajte bar 30 minuta, pa onda operite zube, ili ih isperite tečnošću za ispiranje usta. Gazirani sokovi naročito nagrizaju zubnu gleđ i omekšavaju je, pa je pranje zuba posle ispijanja istih nepoželjno.

Metode Zaštite Zuba u Periodu Između Pranja

Ako niste u prilici da u toku dana posle svakog jela operete zube, pomaže korišćenje vodice za ispiranje usta. Takođe, oralnu higijenu može poboljšati i žvakaća guma. Ona pospešuje proizvodnju pljuvačke, pa ćete na taj način neutralisati kiselinu koju proizvode bakterije. Uvek birajte one bez šećera, da ne biste izazvali suprotan efekat. Površinu zuba možete zaštiti konzumiranjem mlečnih proizvoda koji sadrže kalcijum i fosfat. U prodaji postoje i paste za zube koje imaju povećan sadržaj fluora koji ojačava zubnu gleđ i pomaže pri uklanjanju bola i neprijatnosti, ukoliko sua vam zubi osetljivi ili nadraženi.

Da bi pranje zuba ujutru, uveče ili bilo kad u toku dana bilo efikasno, četkicu za zube promenite čim primetite znake istrošenosti, odnosno nakon 3 do 4 meseca upotrebe.



Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još