Nadogradnja Zuba na Koren: Sve što Treba da Znate


nadogradnja zuba na koren

Nadogradnja zuba na koren je sjajna metoda kojom se može rešiti problem nedostatka krunice zuba, nadomestiti polomljen zub, postići bolji estetski rezultat i još mnogo toga.

Ne može se svaki zub nadograditi od korena, postoje određeni zdravstveni uslovi koji su neophodni da bi se uspešno nadogradio zub na koren.

Ukoliko vam nije baš najjasnije kako se ova metoda nadogradnje razlikuje od one obične, uklonićemo sve vaše nedoumice u daljem tekstu.

Ovo je najosnovnije što treba da znate o zahvatu  nadogradnje zuba na koren.

Šta tačno predstavlja nadogradnja na koren?

Velikom broju pacijenata često nije jasno kako se to zub može nadograditi od korena. Ljudi uglavnom misle da se može nadograditi samo onaj zub koji je na primer polomljen do pola, ili je još uvek prisutan veći deo zuba.

Međutim, nadogradnja na koren je vrlo moguća i efikasna metoda. Koren zuba može biti stabilna podloga, te ne morate imati strah da će se zub lakše polomiti i da će nadograđeni deo otpasti jer je nadogradnja rađena na koren.

Naravno, svaki pacijent je slučaj za sebe, te ovaj način nagoradnje nije uvek moguć. Ono što za početak treba da znate, jeste da se nadogradnja na koren primenjuje onda kada je krunica zuba toliko uništena da se sa njom ne može raditi.

Nadogradnja se obično vrši tako što se krunica zuba, odnosno vidljivi deo zuba, izbrusi i oblikuje na određeni način.

Međutim, kod pacijenata čije je krunica zahvaćena nekom od dentalnih bolesti ili je polomljena ili na neki drugi način neprikladna za nadogradnju, tada se taj proces vrši od korena.

Kako izgleda takav proces nadogradnje?

Kao što je navedeno, krunica zuba kod pacijenata kod kojih se primenjuje ova metoda je neadekvatna. Sledeći korak je priprema korena za nadogradnju. Kada bi se na samostalni koren zuba samo naneo gradivni materijal, taj nadograđeni deo bi ubrzo otpao.

S obzirom da je potrebna adekvatna osnova da bi nadogradnja bila dugotrajna, koren se ojačava na određeni način. Stomatolozi to čine tako što u prazan i očišćen koren zuba ubacuju deo koji se i sam zove „nadogradnja“.

Taj deo na svom vrhu ima posebno oblikovano ležište koje je namenjeno da što čvršće drži krunicu koja će prijanjati na njega. Nadogradnja najčešće ima i deo koji se naziva „kočić“ koji adekvatno ispunjava šupljinu u korenu zuba i na taj način drži nadogradnju čvrsto usidrenu na mestu.

Koji su uslovi neophodni za nadogradnju zuba na koren?

Metoda nadogradnje zuba na koren ne može se primeniti kod svakog pacijenta. Samo stomatolog može na pravi način da odredi u kakvom stanju je vaš zub i da li je koren dovoljno zdrav za ovakav zahvat.

Ukoliko imate problema sa parodontozom i povlačenjem desni, velika je verovatnoća da nećete moći da zatražite nadogradnju na koren. S obzirom da se desni povlače, koren biva sve više izložen, a njegovo prirodno ležište sve pliće. Zbog toga se i dešava da ljudima ispadaju zubi kada ova bolest uzme maha.

Dalje, koren zuba mora biti zdrav, ili ako je prethodno lečen, to lečenje mora biti završeno i odrađeno na odgovarajući način.

Stomatolozi se uvek trude da sačuvaju živac zuba koji se nalazi u korenu, te ćete znati da li je u vašem slučaju to moguće.

Svakako, nadogradnja zuba na bolestan koren je neizvodljivo i potpuno nezdrava, tako da se pre ovog zahvata moraju otkloniti svi zdravstveni problemi zuba i desni.

Zašto je nadogradnja na koren bolja od impatanata?

Uvek je u interesu i pacijenta i njegovog stomatologa da se zub sačuva, pa makar to bio i jedan njegov deo.

S obzirom da predstavlja život zuba, stomatolozi se uvek trude da sačuvaju koren zuba što više, ukoliko je to moguće i ukoliko doprinosi oralnom zdravlju pacijenta.

Uvek je bolje opredeliti se za metodu nadogradnje nego za ugrađivanje implatanata umesto zuba.

Dr. Emilija Petrović

Nadogradnja zuba na koren predstavlja ojačavanje zuba i iskorišćavanje preostalog dela zuba na najbolji mogući način.

Samim tim, obezbeđuje se da ne morate vaditi deo zuba koji je funkcionalan i produžava se životni vek zuba. Vađenje zuba je uvek poslednja metoda koju će stomatolog primeniti samo kada nema nijednog drugog rešenja.

Ukoliko se nadogradnja na koren izvrši pomoću adekvatne krunice koja odgovara vašoj vilici ili veličini zuba, subjektivni osećaj pri žvakanju biće identičan kao da je ceo zub vaš.

To je naravno velika prednost u odnosu na implatante, jer je i cilj da svaki izvršeni zahvat doprinosi prirodnom osećaju pacijenata dok koriste i uživaju u svojim zubima.

Nadogradnja i krunice mogu biti različite

Postoji više tipova materijala koji se koriste prilikom nadogradnje zuba na koren. Materijal utiče kako na kvalitet nadogradnje, tako i na estetski rezultat čitavog procesa.

To je naročito važno za ljude koji su, na primer, polomili neke od prednjih zuba, pa je logično da žele da nadogradnja izgleda što prirodnije moguće.

Prethodno opisana metoda sa nadogradnjom koja ima deo koji se naziva kočić, spada u malo starije metode jer nije toliko estetski prihvatljiva. S obzirom da je osnova zuba izrađena od metala, on se može provideti kroz cement koji se nadograđuje na metal i od čega se dalje oblikuje zub.

Savremenije metode orijentisane su na kvalitet narodgradnje ali daju primat estetski što prirodnijem rezulatu. U takve materijale za nadogradnju spadaju krunice koje u sebi nemaju metalnu osnovu. One su u potpunosti izrađene od posebne keramike koja je ojačana tako daj je metal kao osnova suvišan.

Kroz taj keramički materijal se ne providi sivkasta nijansa metala kao sa prethodno opisanim meodom nadogradnje, pa je estetski efekat mnogo bolji. Takođe, prilikom korišćenja ove savremenije metode nadograđivnja na koren, čitav postupak je skraćen.

zadovoljan pacijent

Nije potrebno uzimati otisak od pacijenta i čekati izlivanje osnove nadogradnje. Pacijentu se prilikom jedne posete odrađuje ceo proces, s obzirom da su osnove koje se postavljaju u zub fabrički proizvedena u više veličina.

Kada stomatolog odredi pravu veličinu, on odmah može početi sa nadogradnjom zuba dodajući dalje cement pa kermičku krunicu.

Nadogradnja zuba svakodnevno dobija na popularnosti

Metoda nadogradnje zuba na koren sve je popularnija, naročito sa razvitkom tehnologija koje se koriste u svrhe dentalnih estetskih korekcija.

Ovaj zahvat posebno je pogodan za decu koja prilikom pada često oštete neki od prednjih zuba, kao i za odrasle koji se suočavaju sa tim problemom usled sprotskih povreda, udaraca ili drugih razloga.

Takođe, ova metoda je odlična za rešavanje zdravstvenih problema do kojih može dovesti nezaštićen koren ili onaj koji je ostavljen nepopunjen.

Ukoliko je nadogradnja na koren rešenje za vaš slučaj, nemate čega da se plašite. Prepustite se profesionalcu i uživajte u osmehu koji vam sigurno neće silaziti sa lica posle ovog zahvata.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još