Sve što Treba da Znate o Kućnom Izbeljivanju Zuba


Kucno Izbeljivanje Zuba

Oralna higijena na visokom nivou se podrazumeva kao preduslov za blistave zube. Osim pravilnog rasporeda zuba, ono što utiče na lepotu osmeha jeste i njihova belina. Što je zubna gleđ deblja i jača, to su vaši zubi belji.

Kada se zubna gleđ vremenom istanji, zubi postaju sve više žuti. To se dešava jer se ispod gleđi nalazi sledeći sloj zuba dentin, koji je svetlo braon boje. Navike koje morate da zaboravite ukoliko želite da imate bele zube jesu konzumiranje cigareta i velike količine kafe.

Nema smisla izbljivati zube ukoliko ste strastveni pušač, jer nećete postići skoro nikakav ili vrlo kratkotrajan efekat, čak iako se opredelite za profesionalno izbeljivanje. Više o tome kako cigarete utiču na zdravlje usta i zuba pročitajte ovde.

Ordinacijsko beljenje zuba koje obavlja stomatolog je prilično skup tretman, pa se ljudi češće odlučuju da sa beljenjem zuba pokušaju kod kuće.

Treba voditi računa, jer na tržištu postoji veliki broj nebezbednih proizvoda za samostalno izbeljivanje zuba, kao i onih koji ne dovode do bilo kakvih efekata.

Sa druge strane, kada koristite namirnice prirodnog porekla, ne treba preterivati da ne biste oštetili zube.

U daljem tekstu, predstavićemo vam načine kako da zube izbelite u kućnim uslovima, tako da ne oštetite desni i gleđ i ne ugrozite svoje oralno zdravlje.

Namirnice koje treba uvrstiti u ishranu

Jagode i jabuke

Ovo voće je ukusan i zdrav način za izbeljivanje zuba. Jagoda sadrži kiselinu koja izbeljuje zube, dok se prilikom konzumiranja jabuke pojačano luči pljuvačka i tako smanjuje količina bakterija na zubima.

Povrće

Kao glavni saveznici u izbeljivanju zuba među povrćem se izdvajaju celer, karfiol, brokoli i beli luk. Radi se o povrću za koje vam je potrebno malo više vremena da biste ga sažvakali, pa se na taj način pojačano luči pljuvačka koja dezinfikuje usnu duplju. Takođe, ovo povrće ima i jake antibakterijske sastojke.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi spadaju u prirodna sredstva kojima možete ispolirati površinu zuba. Kada ih sažvaćete i usitnite u ustima, komadići orašastih plodova mehanički skidaju mrlje sa zuba, odnosno deluju kao abrazivno sredstvo.

Mlečni proizvodi

Kao što smo već rekli, belina vaših zuba zavisi od jačine i debljine zubne gleđi. U očuvanju zubne gleđi može vam pomoći redovno unošenje mlečnih proizvoda. Ove namirnice bogate su kalcijumom koji štiti gleđ od istanjivanja i propadanja.

Brzi i jednostavni kućni recepti

Soda bikarbona

Koristimo je za čišćenje mnogih površina, pa tako i za površinsko čišćenje i izbeljivanje zuba. Četkicu umočite u sodu bikarbonu i operite zube.

Soda bikarbona i limun

Ovo je možda i najpoznatiji kućni metod izbeljivanja zuba. Potrebni su vam samo limun ili limeta, soda bikarbona i četkica za zube.

U činijici pomešajte kašičicu sode bikarbone i preko dodajte par kapi limunovog soka. Kada penušanje prestane, promešajte smesu i proverite da li je odgovarajuće gustine (trebalo bi da bude kao pasta). Dobijenu smesu nanesite na četkicu i operite zube, a potom isperite usta mlakom vodom.

Da ne biste oštetili zubnu gleđ, ovaj način izbeljivanja nemojte primenjivati više od jednom nedeljno.

Soda bikarbona i jagoda

Postupak je sličan kao sa prethodnom metodom. Jednu veću jagodu usitnite i pomešajte sa jednom kafenom kašičicom sode bikarbone. Tu pastu nanesite na četkicu i utrljajte na zube.

Ukoliko se preteruje, izbeljivanje zuba sodom bikarbonom može ostaviti trajne posledice. Molimo vas da se pridržavate uputstva i ne pribegavate ovoj metodi više od jednom nedeljno.

Tvoj Zubar Tim

Kako bi ste bezbedno obavljali izbeljivanje sodom bikarbonom strogo vam preporučujemo da pročitate naš kompletan vodič za izbeljivanje zuba sodom bikarbonom.

Morska so

Da biste poboljšali efekat izbeljivanja, možete napraviti blagi rastvor od morske soli i mlake vode. Četkicu za zube umočite u rastvor i operite zube, a potom rastvorom isperite usta.

Kora od banane

U bananinoj kori nalazi se veliki broj minerala koji utiču na belinu zuba. Koru možete iseći na komade i kružnim pokretima utrljati na zube.

Zeolit

Zeolit je vrsta gline koju možete pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane i spada u najdelotvornije metode samostalnog izbeljivanja zuba.

Osim estetskog, zeolit ima i lekovito dejstvo na usnu duplju, jer utiče na uklanjanje bakterija, smanjivanje zubnog kamenca i pomaže pri upali desni. Naročito se preporučuje pušačima, jer je efekat izbeljivanja zeolitom gotovo trenutan.

Iako je lekovit, koristi se 2 puta za 7 dana, a nakon tog perioda treba da sledi pauza od 2 meseca pre ponovnog korišćenja.

Aktivni ugalj

Ukoliko ste ikada na internetu potražili kako da na prirodan način izbelite zube, morali ste da naiđete na takozvane „crne paste za zube“; one su crne boje jer je njihov glavni sastojak upravo aktivni ugalj.

Svoju pastu u kućnim uslovima možete napraviti veoma lako, tako što ćete kapsule aktivnog uglja (kupuju se u apoteci) istresti na četkicu za zube. Zube treba trljati oko 3 minuta i temeljno isprati. Postupak ponavljajte jednom dnevno, a posle 10 dana bi trebalo da usledi pauza u trajanju od 2 meseca.

Jabukovo sirće

Od davnina se jabukovo sirće koristi kao preparat za dezinfekciju i čišćenje. U cilju izbeljivanja zuba, jabukovo sirće se može koristiti jer njegov glavni sastojak (sirćetna kiselina) uništava bakterije na zubima. Iako je delotvorno, ne smete ga koristiti često da ne bi previše nagrizalo zubnu gleđ. Koristite ga tako što ćete ga razmutiti sa mlakom vodom, i tim rastvorom isprati zube.

Kurkuma

Možete je pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane, a uz pomoć nje ćete na prirodan i bezbedan način izbeliti zube. Iako je žute boje, nemojte da vas to zavara – kurkuma je jak antiseptik i prirodni antibiotik, tako da ćete njenom primenom postići ne samo beljenje već i poboljšanje oralnog zdravlja.

Koristite je tako što ćete četkicu umočiti u prah od kurkume i time oprati zube. Ukoliko vam je lakše, pomešajte prah sa par kapi kokosovog ili maslnovog ulja i sa dobijenom pastom operite zube.

Kokosovo ulje

Indija je zemlja koja je poznata po tome da njeni stanovnici koriste kokosovo ulje za negovanje kože, kose, zuba, u ishrani, itd.

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja uspešno smiruje upale i uništava bakterije. Mućkanje istopljenog kokosovog ulja u ustima neće vam samo pomoći da ih izbelite, već i da umanjite probleme bolesti upale desni i zubnog plaka.

Kako biste postigli efekat izbeljivanja zuba, jednu kašičicu kokosovog ulja istopite i mućkajte nekoliko minuta tako da ulje dospe do svakog zuba. Ono zbog čega je kokosovo ulje naročito popularno za mućkanje jeste njegov prijatan ukus, a takođe se može koristiti svaki dan kao sredstvo za izbeljivanje jer ne nagriza zubnu gleđ.

Preparati i pomagala za pojačani efekat

Paste za zube

Na tržištu postoji veliki broj pasti za zube sa efektom izbeljivanja. Rezultati koje možete postići na ovaj način nisu preterano vidljivi, ali pomažu da svakodnevno uklonite mrlje od kafe, vina ili drugih pića jake boje.

Naročito su dobre paste koje sadrže eukaliptus, nanu i druge travke koje su poznate po tome što prirodno izbeljuju zube. Kada potrošite jednu tubu ovakve vrste paste za zube, napravite pauzu, jer prekomerno korišćenje može dovesti do oštećenja zubne gleđi.

Hidrogen peroksid

Ovo je jedan od sastojaka u preparatima koji se koriste za profesionalno ordinacijsko izbeljivanje zuba. Hidrogen peroksic je poznat kao sredstvo za dezinfekciju, ali ga koristite za izbeljivanje zuba naročito ako imate jake mrlje na zubima od kafe i cigareta.

Ono što je važno jeste da za bezbednu kućnu upotrebu treba koristiti isključivo hidrogen koncentracije od 1.5% ili 3%. Hidrogen peroksid možete koristiti samostalno tako što ćete ga naprskati po zubima i desnima, sačekati da počne da peni i posle par minuta oprati zube.

Izbeljivanje zuba pomoću folije

U poslednjih nekoliko godina, ovaj tretman kućnog beljenja zuba postao je posebno popularan. Radi se o tome da vašu pastu za zube koju inače koristite pomešate sa sodom bikarbonom, a potom naneste na foliju.

Od folije pre toga treba napraviti navlake za gornju i donju vilicu, širine dovoljne da pokrije svaki zub. Na taj kalup koji ste napravili nanesite pastu sa sodom bikarbonom, a zatim navucite foliju na zube. Folija se drži pet minuta, a potom se ostatak paste ispira vodom.

Gel za izbeljivanje zuba

Setove ovog tipa možete pronaći u apotekama. Oni se sastoje od gela i kalupa koji se izrađuju prema otisku vaših zuba. Na kalup nanesete gel prema uputstvu i navučete ga na zube. Jednom nedeljno ponavljajte postupak, i tako 3-4 nedelje. Posle svakog tretmana gelom, zube operite pastom i četkicom.

Potrebno je napraviti pauzu od minimum tri meseca posle jednog potrošenog seta, a potom možete ponovo primeniti ovaj tretman.

Olovka za izbeljivanje zuba

Ovaj proizvod za izbeljivanje možete naći u bolje opremljenim apotekama i drogerijama, a možete ga poručiti na internetu.

Budite posebno obazrivi, jer olovke važe za proizvod za izbeljivanje zuba koji je najviše reklamiran, a najčeše ne donosi nikakav rezultat.

Postupak korišćenja je lak, samo okrenete podnožje olovke da bi iscureo gel. Na drugom kraju olovke nalazi se četkica i njome ravnomerno razmazujete gel na svaki zub. Posle jednog minuta gel isperite vodom.

Tračice za izbeljivanje zuba

Tračice takođe možete pronaći u opremljenijim drogerijama a pogodne su kada želite brze rezultate. One funkcionišu tako što se na njima u tankom sloju nalazi gel za izbeljivanje zuba.

Kada tračicu odvojite od zaštitne folije, sve što treba da uradite jeste da je pritisnete uz površinu zuba i zalepite. Isto uradite i na zubima donje vilice, i držite ih 30-60 minuta. Nakon toga tračice ukloniti i zube isprati vodom.

Iako tračice važe za čestu metodu kućnog izbeljivanja zuba, potrebno je pre svega konsultovati se sa stomatologom.

Uspeh kućnog izbeljivanja zuba uslovljen je odgovornom primenom bilo koje od metoda

Za koju god metodu kućnog izblejivanja da se odlučite, neka vam na prvom mestu bude zdravlje zuba. Nemojte preterivati, naročito ukoliko koristite gelove, trake ili olovke za izbeljivanje zuba.

Za svaku nedoumicu obratite se stomatologu koji poznaje stanje vaših zuba. Neka metoda kućnog izblejivanja zuba koja je nekome u vašoj okolini bila delotvorna, može se desiti da vama bude previše agresivna i dovede do nagrizanja zubne gleđi.

Navedene metode možete primenjivati i posle profesionalnog izbeljivanja zuba, kako bi ste što duže uživali u belini svojih zuba.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još