Sve što Treba da Znate o Interdentalnim Četkicama


Interdentalne Cetkice

Kako bi vaši zubi bili zdravi i čisti, potrebno je da redovno održavate oralnu higijenu. Osnovno sredstvo za pranje zuba jeste četkica za zube koja očisti 70% površina zuba. Postavlja se onda pitanje šta ćemo sa ostalih 30% koje četkica ne može da očisti, jer vlakna ne mogu da dopru do aproksimalnih (bočnih) površina zuba? U interdentalnim (međuzubnim) prostorima ne bi gomilali ostaci hrane čime se stvara dentalni plak, a zatim dolazi i do upale desni!

Za čišćenje aproksimalnih površina zuba može se koristiti konac za zube, a ono što je danas savremenije i lakše za primenu jeste korišćenje interdentalnih četkica.

Kakve sve interdentalne četkice postoje?

Interdentalne četkice postoje u više različitih veličina, oblika, prečnika i tvrdoći. Mogu biti u obliku kupe i valjka. Mogu biti iz jednog dela ili da se sastavljaju na posebne plastične ili metalne držače. Postoje sa ravnom drškom ili sa drškom pod uglom. Vlakna mogu biti mekana i ekstra mekana.

Kako da odaberete pravu veličinu interdentalne četkice?

Da biste odabrali pravu veličinu interdentalne četkice potrebno je da znate koja je veličina vašeg interdentalnog prostora. To vam može odrediti stomatolog u stomatološkoj ordinaciji (pomoću merača za interdentalne četkice). 

Ukoliko morate sami da odaberete veličinu interdentalne četkice, naš savet je da ako imate pravilno poređan zubni niz ili čak možda i zbijene zube odaberete najmanju veličinu, jer tada sigurno nećete pogrešiti.

Ukoliko imate velike razmake između zuba uzmite drugu ili treću po veličini ili kupite mix pakovanje (pakovanje koje sadrži više različitih veličina interdentalnih četkica). Tada ćete videti koja je najbolja zavas. Sem toga, između prednjih zuba je obično manji interdentalni prostor, dok je između bočnih zuba razmak veći, što znači da jedna veličina nije za sve vaše zube.

Kada i kako se koriste interdentalne četkice?

Interdentalne četkice se primenjuju nakon pranja zuba četkicom. Bitno je naglasiti da nikada ne treba koristiti silu. Interdentalnu četkicu postavite pod uglom i lagano provučete jednom između međuzubnog prostora i izvučete. Četkicu isperete i tako uklonite naslage koje ste uklonili iz prostora koji ste očistili, zatim prelazite na sledeći prostor i tako dok ne očistite sve prostore. Jednom dnevno je dovoljna primena interdentalnih četkica.

Šta sve može biti smetnja za prolazak interdentalne četkice između zuba?

Ukoliko postoji teškoća prolaska čak i najmanje interdentalne četkice između zuba, postoji više razloga za to:

  • Možda u tom interdentalnom prostoru imate zubni kamenac koji predstavlja mehaničku barijeru za prolazak interdentalne četkice. Zubni kamenac se uklanja redovno kod stomatologa na svakih šest meseci.
  • Možda imate loše urađenu plombu na bočnim površinama zuba. Zubi između sebe treba da imaju kontakt u jednoj tački, a ne u površini. Ukoliko je vaša plomba napravljena tako da se pripaja površinski za susedni zub potrebno je da je zamenite, jer ukoliko ne budete čistili interdentalni prostor, postoji veliki rizik da će vam se tu nagomilavati hrana, stvarati dentalni plak, kamenac i na kraju stvoriti parodontalni džep.
  • Možda su zubi u teskobi tj. jedan preko drugog. U tom slučaju pokušajte da očistite taj prostor zubnim koncem.

Zašto su interdentalne četkice bolje od zubnog konca?

Zubni konac, ukoliko se ne koristi adekvatno, može da stvara traume tkivu. Šta to znači? Ukoliko se svaki put povređujete dok koristite konac i desni Vam zakrvare, može biti da ga adekvatno ne primenjujete. Sa interdentalnim četkicama mnogo je olakšano čišćenje između zuba.

Nomralno je i očekivano da  od početka korišćenja interdentalnih četkica da prvih nedelju dana desni krvare jer je to upala desni koja je nastala skrivenim starim naslagama.

Ukoliko se ipak odlučite za korišćenje konca obavezno pročitajte naš detaljan vodič o koncu za zube.

Gde kupiti interdentalne četkice?

Interdentalne četkice možete pronaći u svakoj apoteci ili većim drogerijama.

Dr Emilija Petrović

Dr Emilija Petrović, doktor stomatologije sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Svakodnevno kroz edukovanje pacijenata u ordinaciji i pisanje tekstova za širu javnost, želja mi je da podignem svest o važnosti oralnog zdravlja. Zadovoljstvo je biti deo tima tvojzubar.com. Uvek tu za sva Vaša pitanja.

Pročitajte Još