Fluoroza Zuba: Uzroci i Lečenje (Bele Mrlje na Zubima) 


Fluoroza Zuba (Bele Mrlje na Zubima)

Da li dok perete zube gledate kako Vaši zubi izgledaju? U većini slučajeva svi primećujemo kada imamo određenu prebojenost zuba, posebno ako je tamnije boje. Međutim postoje i situacije kada se javljaju polja jače bele prebojenosti na zubima.

Da li ste to ikada primetili? Izgledaju kao beličaste mrlje. Ako ste se ikada zapitali šta to predstavlja i kako se leči, nudimo Vam odgovore u ovom tekstu.

Šta je fluoroza zuba i kako nastaje?

Razvitak zuba počinje oko šeste nedelje nakon začeća (tada se stvaraju prvi začeci klica zuba), a završava se do početka treće decenije života (tada se završava rast korena kutnjaka).

Ukoliko za vreme formiranja zuba deluju različiti faktori kao što su  nasledni (genetski), opšti faktori (oboljenja u vreme trudnoće, opšta oboljenja deteta, dugotrajno unošenje drešenih lekova, hemikalija, toksičnih supstanci) i lokalni faktori (trauma, infekcije, zračenje),  može doći do nastanka nepravilnosti u razvitku zuba.

Fluoroza zuba predstavlja promenu u strukturi zuba zbog prekomernog unošenja fluorida u vreme razvitka gleđi zuba. Karakteriše se stvaranjem porozne gleđi, posebno subpovršinskog sloja. Što znači da je smanjena otpornost gleđi na karijes (zubni kvar), ali i na pritisak pri žvakanju hrane.

Fluoroza zuba se može stvoriti i na mlečnim i na stalnim zubima. Na mlečnim zubima je fluoroza slabije izraženija i uočljiva, posebno u blažim stepenima, jer su mlečni zubi prirodno belji od stalnih. Kako će se fluoroza zuba klinički manifestovati zavisi od količine i dužine unošenja fluorida za vreme amelogeneze (faza razvoja i stvaranja gleđi zuba).

Kod najblaže forme promene na zubima se uočavaju u vidu tankih beličastih linija koje se prostiru preko spoljašnje površine gleđi, a najviše se uočavaju u incizalnim delovima gleđi. Mogu se uočavati samo beličasta zamućenja na incizalnim ivicama frontalnih zuba ili vrhovima kvržica bočnih zuba (“snežne kvržice”).

Kod nešto izraženijih slučajeva uočavaju se beličaste linije koje su šire i jače izražene. Kada se susedne linije spoje one dovode do formiranja malih, nepravilnih područja zamućenja u vidu “oblačaka” koji su razbacani po površini zuba.

Sa povećanjem intenziteta dolazi do kredasto bele boje na celokupnoj površini zuba što se događa kada se područja beličastog zamućenja stapaju (takozvane bele mrlje).

Kod jačeg stepena fluoroze zuba, dešava se da dolazi do i gubitka pojedinih delova površine gleđi, tj. nastaju jamice. Te jamice mogu biti različite dubine, prečnika i rasporeda. Uglavnom i skoro najčešće se javaljaju duž incizalne (kod fronatlnih) tj. okluzalne površine (kod bočnih) zuba. Ako dođe do pojačavanja intenziteta, jamice se stapaju i tako formiraju veće defekte na površini gleđi.

Kod najjačeg stepena fluoroze dolazi do gubitka gotovo celokupnog površinskog i dubljih slojeva gleđi, čime dolazi do potpune izmenjenosti morfologije zuba!

Pored prekomernog unošenja fluorida za vreme razvitka zuba, kao uzrok belih mrlja može biti i hrana koju jedemo. Npr. bele mrlje može uzrokovati  i konzumiranje previše kiselih napitaka, citrosnog voća, kao i veći unos slatkiša. Dešava se da se pojave bele mrlje i nakon nošenja fiksne ortodontske  proteze.

Deci može biti zanimljivo da uzimaju “paste za odrasle” koje sadrže veću količinu fluorida koja nije predviđena za dečiji uzrast i time uzrokuju pojavu belih mrlja. U pastama za odrasle količina fluorida je 1500 ppm, dok je za decu količina fluorida u dečijim pastama od 500 do 700 ppm. Takođe, prevelikim konzumiranjem fluorisane vode za piće omogućava se nastanak fluoroze zuba.

Kako bi preventirali nastanak belih mrlja nakon razvitka zuba, potrebno je redovno održavati oralnu higijenu, uvesti izbalansiranu ishranu i redovno posećivati svog stomatologa.

Kako se leči fluoroza zuba i da li je ona uvek neophodna?

Ukoliko nije došlo do defekta zubne gleđi, često nije potreban nikakav tretman, posebno ako se radi o bočnim zubima gde se bele mrlje ni ne vide. Ukoliko je došlo do defekta, može se restauracijom nadoknaditi izgubljen deo zuba (postavljanjem kompozitne plombe).

Tretmani fluoroze koji se mogu koristiti u stomatološkoj ordinaciji su:

  • Tretiranje preparatima za mineralizaciju zuba
  • Izbeljivanje zuba i drugi postupci za uklanjanje površinskih mrlja, s tim da privremeno izbeljivanje zuba može pogoršati pojavu fluoroze
  • Postavljanje kompozitnog ispuna (plombe)
  • Stavljanje vinira ili keramičke krunice

Fluoridi, koji jačaju zubnu gleđ jesu korisni za zdravlje naših zuba, ali je bitno u kojim količinama se koriste i u kom uzrastu. Zbog toga treba obraćati pažnju na njihov unos kako ne bi došlo do pojave fluoroze na zubima.

Redovne posete stomatologu pomažu da održite zdravlje Vaših zuba, kao i to da Vam stomatolog može ukazati ukoliko je negde došlo do pojave fluoroze zuba.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još