Električna Četkica za Zube: Prednosti i Mane


Elektricne cetkice za zube

Savremene tendencije na polju stomatologije unose niz novih pristupa u radu stomatologa, koji danas, u 21. veku imaju rešenje za gotovo svaki vaš problem koji se tiče zdravlja zuba i oralnog zdravlja uopšte.

Ipak, nijedna tehnološka ili naučna inovacija ne može da pomogne tamo gde izostaje bazični preduslov zdravlja zuba, odnosno temeljno pranje i pravilno koriščenje četkice za zube. 

U kontekstu pomenutih savremenih tendencija, ovaj tekst se bavi efektima koje električna četkica za zube ima na oralno zdravlje. A kako je ovaj “aparatić” našao svoje mesto u higijenskoj rutini svih generacija?

Važno je da vas upoznamo sa tim kako električna četkica za zube funkcioniše, te koje su njene glavne prednosti i mane u odnosu na klasičnu četkicu za zube. 

Šta je električna četkica za zube i kako se koristi?

Počećemo sa objašnjenjem toga šta je u stvari električna četkica za zube, jer se nasuprot mnogim mišljenjima da je reč o “običnoj četkici koja zuji”, nalaze ozbiljni napori stomatologa da osmisle bolji i kvalitetniji način pranja zuba, upravo kroz električnu četkicu koja donekle i omogućava. 

Električna četkica za zube funkcioniše na bazi sonične tehnologije, mehanički otklanjajući zubni plak. Stvara se osciliranje, rotiranje i pulsiranje glave četkice, koja brzim i raznovrsnim pokretima temeljno čisti zube dopirući i do teže dostupnih mesta i upornijih nečistoća. 

Elektricna cetkica za zube

Glavna karakteristika električne četkice za zube je njena brzina (koja izostaje kod klasičnih četkica) i pravilno primenjena snaga pritiska na zube, koja optimalno uklanja nečistoće, bez oštećenja zubne gleđi ili desni.

Koje su prednosti električne četkice za zube?

Najvažnija prednost električne četkice za zube leži u tome da ona gotovo sama obavlja posao. Dakle, u velikoj meri je smanjena mogućnost nepravilnog pranja zuba, jer je dovoljno da četkicu uključite, prislonite zubima i podesite odgovarajući program, a onda ona sama obavlja posao.

Evo zašto je stomatolozi preporučuju:

1. Temeljno pranje zuba na bazi sonične tehnologije

Pomenuta sonična tehnologija je glavno objašnjenje za temeljnije uklanjanje nečistoća sa zuba. Ona uzrokuje da se vlakna četkice pomeraju neverovatnom brzinom koja dostiže i 60.000 pokreta u minuti. A proces je potpomognut mešavinom pljuvačke, zubne paste i vode. 

Ovako nastale turbulencije prilikom pranja, nauka označava kao hidronimački efektat električne četkice za zube. Njegova posledica su temeljno očišćeni zubi, čak i na teže dostupnim mestima, bilo da je reč o mrljama od kafe, duvana ili vina. 

2. Pranje zuba bez oštećenja

Mekana i nežna vlakna električne četkice za zube garantuju da neće doći do oštećena zuba, ukoliko četkicu pravilno koristite.

Njena snaga se ogleda u brzini pokreta i mogućnosti da dopre do svih mesta, ali je sam pritisak prilagođen zubima. Osim toga, većina ovih četkica nežno masira desni i sprečava upalne procese.

3. Tajmer i senzor pritiska

Pored čitavog spektra pokreta koji električna četkica proizvodi, tu su i dodatne opcije koje pranje čini baš onakvim kako to stomatolozi preporučuju. Verovatno ste više puta od svog stomatologa čuli da je preporučljiva dužina pranja zuba oko 2 minuta, a da preveliki pritisak loše utiče na zubu gleđ. 

Takođe, sigurni smo da ove savete niste baš svaki put ispoštovali, što je jedan od znakova da vam je možda potrebna električna četkica. Naime, električna četkica za zube poseduje tajmer koji vaše pranje može da ograniči na dva minuta, a senzor pritiska se aktivira svaki put kad previše pritisnete četkicu uz zube. 

4. Pogodne i za decu

Deci je ponekad teško objasniti zašto je pranje zuba važno, a naviknuti ih i na pravilno pranje je pravi izazov. Zbog toga mnogi proizvođači plasiraju na tržište dečije električne četkice za zube, sa kojima je pranje zabavnije, efikasnije i što je najvažnije – pravilnije. 

Neke četkice su podešene tako da emituju zvuk omiljenih melodija mališana, uz to i svetle, a dizajn je obično prilagođen upravo najmlađima. Uz to, glava četkice za decu je vrlo mala i pogodna za precizno nanošenje paste za zube, što dodatno olakšava pranje i štedi pastu. 

Dakle, električna četkica za zube je pogodna i bezbedna za sve uzraste.

5. Praktična upotreba

Praktičnost je jedna od glavnih karakteristika električne četkice za zube. Određena pakovanja sadrže zamenske glave četkice, punjač i slične dodatke, a jednom napunjena četkica može da vam traje i do 5 dana, u zavisnosti od konkretnog modela koji koristite. 
Tu je i ergonomska drška koja pruža dodatnu “udobnost pranja zuba”, a sve funkcije koje dolaze sa četkicom su sjajno rešenje i za korisnike koji imaju zdravstveni problem sa zglobovima i koordinacijom pokreta.

Zašto i dalje opstaju tradicionalne četkice za zube?

Iako su električne četkice pridobile i stomatologe i brojne njihove pacijente, činjenica je da tradicionalno pranje zuba nije izgubilo na značaju u tako velikoj meri, što upućuje na određene mane električnih četkica za zube. Na nama je da ih predstavimo, a na vama da odlučite šta je najbolje rešenje za pranje vaših zuba.

Klasicne cetkice za zube

1. Drastična razlika u ceni električne i obične četkice za zube

Sve navedene prednosti i funkcije električne četkice za zube imaju svoju cenu. Ona je drastično veća od one koju plaćate za klasičnu četkicu.

Ta cena varira od nekoliko desetina, pa i do par stotina evra u zavisnosti od proizvođača. Ovo je uglavnom presudan argument u korist klasičnih četkica za zube, za većinu korisnika koji se dvoume oko izbora.

2. Električna četkica za zube zahteva više održavanja

Električna četkica za zube zahteva više pažnje od obične. Dok klasična četkica zahteva da je s vremena na vreme promenite, električna zahteva punjenje i menjanje uložaka na svakih nekoliko meseci. A ukoliko četkica nije punjiva, baterije morate da kupujete sami (opet, u zavisnosti od samog modela za koji se odlučite). 

3. Dugačko vreme punjenja

Određeni modeli električne četkice za zube zahtevaju dugačko punjenje, koje može da traje i do 20 sati. Za neke korisnike je ovo predugačak proces zbog koga se radije odlučuju za klasične četkice, koje zaista zahtevaju minimum brige i truda. 

4. Loš način upotrebe

Iako se ova mana ne odnosi direktno na samu četkicu za zube, treba istaći i to da mnogi korisnici ne upotrebljavaju električnu četkicu pravilno, vršeći nepotreban pritisak i samostalne pokrete koji su u ovom slučaju suvišni.

U tom slučaju, električna četskica za zube ne ostvaruje znatno drugačiji efekat od obične, što predstavlja gubitak za korisnika koji je izdvojio značajnu svotu novca za istu.

Birajte četkicu u zavisnosti od vaših potreba

Sada kada smo objasnili koju su glavne prednosti i mane električne četkice za zube, ostaje da zaključimo da li su one zaista pravi izbor za svakog od vas, ili je klasična četkica ipak najbolje rešenje. S obzirom na sve gore navedeno, izbor zavisi od vaših potreba i mogućnosti. 

Ako ste od onih koji zaista ne uživaju u pranju zuba i pokušavaju da “zbrzaju” proces, a uz to su spremni da izdvoje novac koji električna četkica zahteva, onda je ona pravi izbor za vas. Takođe, može mnogo da pomogne ljudima koji imaju zdravstvene probleme sa rukama. 

Ako vas ipak zamara pranje električnom četkicom i čvrsto verujete sopstvenom pokretu, a uz to vam nije mrsko da izdvajate vreme za temeljno pranje zuba, onda ni klasična četkica nije na odmet. Konsultujte se sa stomatologom, procenite svoje potrebe i napravite pravi izbor!

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još