Deca i Zubi: Sve što Treba da Znate o Mlečnim Zubima


Deca i Zubi (mlecni zubi)

Ukoliko ste primetili da Vaša beba stalno žvaće svoju ručicu, stavlja u usta sve što dohvati, i nervoznija je nego inače – osim što je beba, razlog je verovatno i rast prvih zubića! Prvi mlečni zub se najčešće pojavljuje u šestom mesecu života, ali ukoliko se Vašoj bebi prvi zubić pojavi pre ili kasnije, nema potrebe za brigom. U periodu od pojave prvog zuba, do konačnog formiranja svih mlečnjaka, mogu postojati pauze u pojavljivanju novih zuba, a sve u zavisnosti od uzrasta u kom se prvi zub pojavi, i napretka razvoja zuba i vilice. Bebin rast i razvoj je individualan i ne postoji “normalno” doba za rast zuba.

Šta su to Mlečni Zubi?

Mlečne zube čini osam sekutića, osam kutnjaka i četiri očnjaka, koji su raspoređeni tako da se i u gornjoj i u donjoj vilici nalazi 10 zuba. Sekutići su prednji zubi koji niču prvi, i to uglavnom donje jedinice. 

Nakon toga, najčešća pojava je da bebi rastu kutnjaci, a zatim i četiri očnjaka koji se nalaze između prednjih sekutića i kutnjaka. Nepisano pravilo je da do treće godine života iznikne svih 20 zuba. Ne zaboravite, ovakav redosled rasta zuba je statistički najčešći, što ne znači da sa napretkom Vaše bebe nešto nije u redu ukoliko se ne poklapa sa statistikom i razvojem drugih beba. 

Nakon što zub iznikne, potrebno mu je oko godinu dana da u potpunosti sazri i ojača, odnosno do potpunog formiranja korena zuba. Ukoliko primetite da se zub klati, to takođe ne znači da beba prebrzo napreduje i da je vreme za vađenje zuba, već da se koren i dalje formira. U svakom slučaju, uvek se konsultujte sa stomatologom pre nego što odlučite da vežete konac za zubić i kvaku!

Nadražaj Desni i Neprospavane Noći

Svaki rast boli, a pogotovo probijanje koštane srži kroz desni, što će bebu činiti poprilično nervoznom i razdražljivom. Stoga možete očekivati još neprospavanih noći u periodu rasta mlečnih zuba. Ono što može pomoći jesu glodalice koje beba žvaće, uz pokušaj da se beba na nju ne navikava previše. Takođe, prislanjanje hladne natopljene gaze ili češkanje desni će umiriti nadražaj.

Bolja opcija je umirivanje desni nad kojim imate kontrolu, koju beba svakako nema. Prekomerno korišćenje glodalice može dodatno nadražiti desni. Ukoliko se beba suviše navikne na glodalicu, dodatno će je razdražiti ako pokušate da joj je oduzmete. 

U slučaju da nikako ne možete da umirite bebu ili da se pojave reakcije poput temperature, obavezno se obratite svom pedijatru koji će Vas posavetovati u vezi sa dodatnim merama, poput raznih tečnosti koje se mažu na desni.

Pravo Vreme za Prvo Pranje Zuba

Iako nekima deluje neverovatno, bez obzira što Vaša beba miriše na anđele, i u njenim ustima se skupljaju bakterije, i odmah nakon nicanja prvih zuba potrebno je da započnete higijenu bebine usne duplje. To možete činiti pomoću vlažne gaze, blagim pokretima, ili pomoću posebne četkice za prve zube, a to će takođe pomoći da smanjite nadražaj desni.

Mlečni zubi se moraju negovati, ujutru i uveče, jer su upravo zbog svoje krhkosti izloženi riziku od kvara. Takođe, nepravilna higijena mlečnih zuba može uticati na stalne zube i pre nego što se pojave! Nakon što se formira koren prvih zuba, ispod njih se nalaze stalni. Čim mlečni zubi prestanu da se samo naziru, već zaista izniknu, potrebno je da ih negujete dečijom četkicom za zube i dečijom pastom. 

A Pravi Način?

Radi zaštite desni, pokušajte da četkicu postavite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na koren zuba. Vodite računa o pokretima – kratkim i brzim pokretima prelazite četkicom od korena u smeru rasta zuba. U suprotnom, možete izazvati nadražaj, krvarenje i pomeranje desni, što može dovesti i do klaćenja i prevremenog ispadanja zuba. Zato, vodite računa o higijeni mlečnih zuba svojih mališana, kako bi stalni zubi koji čekaju svoj red, onda kada za to bude vreme, prirodnim putem izazvali klaćenje i ispadanje mlečnjaka.

Ne zaboravite na jezik! Na jeziku se skuplja najviše bakterija, koje su uzročnici naslaga i zadaha. Pranje jezika može biti poprilično neprijatno i za odraslu osobu, a pogotovo za dete. Trudite se da pranje zuba i jezika bude zabavna zajednička aktivnost, koja će detetu neprimetno preći u rutinu, umesto da mu predstavlja dosadnu obavezu pred spavanje. Pohvalite dete ukoliko samo predloži da opere zubiće i pomozite mu da stekne svest o održavanju svoje higijene.

Prvi Put kod Čika Zube

Prvi odlazak kod stomatologa ima smisla već nakon nicanja prvih mlečnih zuba. Stomatolog će ustanoviti kako napreduje razvoj vilica i zubića, kao i stanje drugih parametara razvoja i stanja mlečnih zuba koje Vi sami ne možete da procenite. Veoma je važno, da kao i u slučaju higijene, pomognete detetu da prevaziđe odbojnost prema belom mantilu. Za početak, nemojte ga plašiti i pretiti mu odlaskom kod stomatologa ako Vam ponestane metoda za dečiji nestašluk.

Izbegavajte da pred detetom govorite o sopstvenim lošim iskustvima kod stomatologa, već mu prepričajte neko lepo iskustvo. Ohrabrite ga da se pohvali zubaru svojim jakim i zdravim zubima, pohvalite ga što je hrabar i odgovoran. Učinite odlazak kod čika zube zabavnom i normalnom aktivnošću koja je deo odrastanja! Uostalom, ukoliko se vodi pravilna higijena zuba, bol, bušenje, anestezija i ostale neprijatnosti neće biti česta pojava.

Da li je Karijes na Mlečnim Zubima Zaista Moguć?

Nažalost, zbog krhkosti dečijih zuba i njihove gleđi, karijes kod dece je česta pojava. Kao što možete pretpostaviti, najčešći uzročnik jesu slatkiši. Osim što je neophodno da vodite računa o higijeni zuba i usne duplje svog deteta, potrebno je da održavate čistom flašicu, kao i cuclu, ukoliko je dete i dalje koristi. Na njima se takođe skupljaju bakterije, a ukoliko se pravovremeno ne očiste, bakterije će se razmnožiti na cucli, a vrlo lako preneti i na zube. Svaki put nakon korišćenja isperite cuclu i flašicu, naročito ako je dete iz nje konzumiralo sokić, kašicu, pa čak i mleko.

Zamislite da nakon što popijete čašu soka, čašu ne isperete, jer ćete za sat vremena iz nje ponovo piti sok. Za to vreme će se bakterije iz vaše pljuvačke razmnožiti, prašina će se zalepiti za čašu, i osim što će nakon toga bakterije nastaviti da se razmnožavaju u Vašim ustima, unećete ih i u organizam. Dakle, zbog celokupnog zdravlja svog deteta vodite računa o čistoći posude iz koje uzima hranu.

Kao što već sigurno znate, u našim ustima se najviše bakterija razvije kada spavamo. Zato pokušajte da ne navikavate dete da spava sa flašicom. I nipošto nemojte zaboraviti – operite zubiće ujutru i uveče!

Stomatolog kao Preventiva: Kako i Zbog Čega?

Kada mlečni zubi počnu da rastu i još uvek su u fazi jačanja, veoma je važno da se njihovo stanje prati. Čak i ukoliko pravilno održavate higijenu dečijih zuba, uvek je moguće da se pojavi karijes. Naravno, da ne biste suviše brinuli i zavirivali u dečija ustašca, preventivne posete stomatologu su najbolje rešenje. Preporučljiv je vremenski interval od šest meseci između dva pregleda kod dečijeg stomatologa. Tako ćete biti sigurni i nećete imati mnogo razloga za brigu, jer, ukoliko se kvar pojavi, otkrićete ga na vreme. Ako sami primetite kvar, ili se dete samo požali na bol, nemojte čekati, već se odmah uputite na pregled. 

Beba kod zubara

Otkrivanje kao i otklanjanje karijesa na vreme je od ključne važnosti! Ukoliko se kvar ne tretira na pravo vreme i pravi način, može se proširiti na susedne zube, što bi nadalje prouzrokovalo dodatne komplikacije. Može doći do inficiranja, veoma bolnih upala, vađenja zuba, a sve to posledično utiče na formiranje ostalih zubića kao i vilice.

Vađenje mlečnog zuba usled kvara, umesto usled prirodnog fiziološkog procesa nicanja stalnih zuba, je dodatni problem, naročito ako se još uvek nisu razvili svi mlečni zubi. U tom slučaju, Vaš stomatolog će preduzeti mere poput ugrađivanja distancera, koji će sprečiti da se novi mlečni zub pomeri na slobodno mesto zubića koji je prethodno izvađen. Tako bi mlečni zub zauzeo mesto stalnog, te je u cilju sprečavanja te situacije distancer neophodan.

Osim toga, zdravi zubi znače lepi zubi. Ne zaboravite kako se osećate kada vam neko uputi kompliment povodom Vašeg blistavog osmeha! Neka se Vaše dete ponosno smeje. Ne dozvolite da pokvareni i nezdravi zubi obeshrabre detinju radost i osmeh.

Do sada ste sigurno primili k znanju – ispravna higijena i odlazak stomatologu! Tako ćete naučiti dete da je briga o zubima veoma važna, podići ćete nivo odgovornosti kod deteta i ublažićete strah od zubara. Ne bi bilo dobro da dete nauči lekciju o tome na teži način i da mu prva sećanja na stomatologa budu bolna i neprijatna, jer to može formirati duboki strah i traumu, koje će se kasnije teško osloboditi.

Nema potrebe da čekate da se prvi kvar pojavi da biste odveli dete na pregled. Tako će dete povezivati odlazak kod stomatologa sa bolom, bušenjem, anestezijom i ostalim neprijatnostima, od kojih i odrasle neretko prođe jeza. Ranim i preventivnim odlascima kod stomatologa će ta situacija za dete postati uobičajena, što će svakako smanjiti strah.

Da li Treba Vaditi Pokvareni Mlečni Zub?

Razlog klaćenja zuba može biti kvar, rast stalnog zuba, ali i oba istovremeno. U tom slučaju, pogrešno je voditi se time da će zub svakako uskoro ispasti. Kao što smo napomenuli, ispod korena mlečnog zuba, nalazi se zametak stalnog zuba koji čeka na svoj red. Ako se kvar mlečnog zuba ne otkloni, to može imati negativan uticaj na stalan zub, što je jedna od mnogih uzročno – posledičnih veza između mlečnih i stalnih zuba. Nemojte samostalno vršiti procenu bilo kakve promene na mlečnim zubima, već se obratite dečijem stomatologu.

Kada Mlečni Zubi Ispadaju?

Najčešći uzrast kada prvi zub ispada jeste šesta ili sedma godina života. Kao i kod pojave prvog zuba, i ovde postoje mnogobrojni izuzeci. Nekada će se zub duže vreme klatiti pre nego što napokon dođe vreme za vađenje, a nekada će i sam ispasti. Već spomenutim koncem i kvakom ćete uspešno obaviti vađenje zuba, ali, do sada smo više puta spomenuli mogućnost negativnih efekata usled samostalnog tretiranja mlečnih zuba (ako niste stomatolog).

Ispadanje mlecnih zuba

Bez brige, vađenje mlečnih zuba je jednostavan proces koji traje svega nekoliko sekundi, i ne zadaje mnogo bola, ali ćete i sebe lišiti brige ukoliko zubiće vadite kod stomatologa. On će Vam pomoći da pravilno dezinfikujete i lečite ranicu, i bićete uvereni i sigurni da je sve pod kontrolom.

Povreda Mlečnog Zuba

Nažalost, navikli ste da se deca u igri ili zbog nespretnosti često povređuju. Ako se desi da povredi mlečni zub i na taj način ga rasklima, ne brinite. To jeste situacija u kojoj je u redu da se vodite nužnošću ispadanja mlečnih zuba, i nema potrebe da strahujete od narušavanja tog prirodnog procesa. Ono što u tom slučaju treba da uradite, kao što možete očekivati, jeste da posetite stomatologa. Slučaj je isti i ukoliko dođe do lomljenja ili izbijanja zuba. 

Kako Prevazići Strah od Vađenja Zuba?

Ukoliko se Vaš mališan plaši vađenja zuba, verovatno će se već nakon prvog puta uveriti da u tome ne postoji ništa traumatično, te u tom smislu nemate mnogo razloga za brigu. Naravno, uvek je dobro pripremiti dete na taj događaj, ali potrudite se da ga ne činite previše važnim, već bezazlenim (kao što i jeste). U skladu sa svojim metodama vaspitavanja, možete zadržati zub, koji deca najčešće dožive kao trofej za svoju hrabrost, i znak da postaju “odrasli”, naročito ako se radi o prvom vađenju mlečnog zuba. Uostalom, uvek je tu i Zubić Vila, koja će vašeg neustrašivog junaka darežljivo nagraditi.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još