Da li ste Znali da Stres Nepovoljno Utiče na Vaše Zube?


Stres i zubobolja

Današnji tempo života svake odrasle osobe podrazuvema neprekidan stres, pa je glavna tema u svetu, kada se govori o zdravlju, kako to sve stres može negativno uticati na stanje našeg organizma.

Kaže se da je stres bolest savremenog čoveka, ali manje je poznato da izloženost stresu može ostaviti posledice i po oralno zdravlje.

Pod uticajem stresa osim hemijskih promena u našem telu, pa samim tim i oralnoj sredini, čovek razvija i loše navike koje utiču na pogoršanje stanja zuba i desni.

Ugroženo oralno zdravlje na duže staze znači i ugroženo opšte zdravlje, pa treba podići svest o tome kako se sve mogu prepoznati simptomi stresa koji se ispoljavaju u našoj usnoj duplji.

Škrgutanje zubima (Bruksizam)

Jedan od glavnih načina na koji se ispoljava stres, a koji utiče na propadanje zuba, jeste pojava škrgutanja zubima. Ova navika ispoljava se uglavnom nesvesno, noću dok spavamo, i stručno se naziva bruksizam.

Ljudi koji pate od bruksizma često ni ne znaju da imaju ovu bolest dok škripanje zubima ne probudi nekog od ukućana pa im oni ukažu na ovaj problem.

Takođe, i danju se telo na ovaj način suočava sa stresom, pa se čovek svesno ili nesvesno može prepustiti ovoj navici. Učestalo trljanje zubima jedan o drugi i stiskanje vilice dovodi do velikog broja problema

Prvo, dolazi do abrazije zuba odnosno njihovog trošenja zbog stalnog mehaničkog pritiska drugih zuba. Zatim, dolazi do bola u mišićima vilice usled stalnog stiskanja i grčenja njenih mišića.

To je takođe uzrok i jakih glavobolja. Posle nekog vremena može doći i do problema sa viličnim zglobovima.

Ukoliko stiskanje i škrgutanje zubima postane intenzivno, primetićete da vam zubi izgledaju kraće ili da su providni pri ivicama. To se dešava jer se velikom brzinom troši površinski sloj odnosno zubna gleđ.

Da biste sačuvali zube, možete stomatologu reći za vaš problem, a on će vam dati silikonsku navlaku odnosno štitnik koji se najčešće nosi noću

Oboljenja mekih tkiva u ustima

Stres dovodi do promena rada hormona, drugačijeg lučenja pljuvačke i pada imuniteta. Sve to utiče da naše oralno zdravlje bude ugroženo ukoliko smo stalno izloženi stresu. Kada je imunitet slab, lakše može doći do infekcija u ustima. One se ispoljavaju kao afte ili herpes. Afte izbijaju u unutrašnjosti usne duplje, prilično su bolne i prolaze same od sebe posle nekoliko dana. Sebi možete olakšati tako što neće jesti vrelu, ljutu, kiselu i začinjenu hranu. Za razliku od afti, herpes obično izbija na površini samih usana ili neposredno oko njih. Izazvan je virusom herpes simplex i zarazan je. Takođe prolazi sam od sebe posle nekoliko dana, a po savetu lekara možete sprečiti širenje plikova u vidu kojih se herpes ispoljava.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još