Da li je Pušenje Dozvoljeno Nakon Vađenja Zuba?


Pusenje Nakon Vadjenja Zuba

Konzumiranje cigareta je jako štetno kako po celokupno zdravlje čovekovog organizma, tako i po stanje usne duplje.

Pušenje ne dovodi samo do estetskih promena na zubima, već doprinosi njihovom ubrzanom propadanju i degradira zdravlje desni. Takođe, može dovesti do toga da osoba izgubi zube ili dobije kancerogene promene na tkivima usne duplje.

Bez obzira na ovakve podatke, činjenica je da postoji veliku broj ljudi koji su pušači.

Nega posle vađenja zuba svakako se sastoji od posebno propisanih radnji u koje će vas uputit vaš stomatolog. U prvih nekoliko dana treba biti posebno pažljiv kada govorimo o pranju i ispiranju zuba, konzumiranju hrane, uzimanju određene terapije i ostalih olakšica koje vam mogu pomoći da suzbijete bol.

Ukoliko ste pušač, verovatno je da će vam baš u prvih nekoliko dana posle intervencije cigareta biti najpotrebnija da biste bar privremeno osetili olakšanje i oslobodili se bola.

Ako ste se prepoznali u prethodnom opisu, važno je da znate zašto cigarete ne smete uzimati određen broj sati posle vađenja zuba.

Kako Cigarete Utiču na Ranu Nakon Vađenja Zuba?

Posle vađenja zuba u desnima ostaje prazno mesto na kom se zub nalazio. U zavisnosti od toga da li je to bio neki manji ili veći zub (kao umnjak), i rana će zarastiti brže ili sporije.

Ono što je važno bez obzira na širinu i dubinu rane jeste da morate dati vremena svom telu da, na mestu gde se nalazi rana, stvori krvni ugrušak. Stvaranje krvnog ugruška ili koaguluma jako je bitno, jer se samo na takav način rana može zaštititi od infekcija i stvaranja alveolita.

Svima nam je poznato da su jedni od glavnih sastojaka cigareta nikotin i katran. Oni negativno utiču na proces stvaranja krvnog ugruška i zarastanja rane i zato je pušenje zabranjeno. Nikotin može uticati na to da rana sporije zarasta jer se i koagulum stvara sporije.

Ne biste trebali da pušite ni tog dana kada Vam je zakazana intervencija, kao ni od 12 do 48 sati posle nje.

Takođe, povreda rane usled pušenja može biti i mehaničke prirode – prilikom prejakog povlačenja dima iz cigarete, može se stvoriti vakuum u usnoj duplji i na taj način se krvni ugrušak može izmestiti iz šupljine koja zarasta. Posle toga se javlja bol i potrebno je javiti se svom stomatologu.

Ukoliko ste strastveni pušač i unapred znate da nećete moći da bar 12 sati izdržite bez cigarete, konsultujte se sa svojim stomatologom pre intervencije vađenja zuba i pokušajte da nađete kompromis.

Za detaljnije objašenje kako pušenje narušava čovekovo oralno zdravlje i estetiku osmeha ili ukoliko Vam je potrebna motivacija da ostavite cigarete, pročitajte naš kompletni vodič o uticaju pušenja na zdravlje usta čoveka.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još