Nasuprot Verovanju Čokolada je Zdrava za Vaše Zube


Crna Cokolada i Zubi

Hrana koja ubedljivo najviše utiče na kvarenje zuba jesu slatkiši, među kojima čokolada prednjači kao „zabranjena“ u svetu stomatologa. Čokolada sadrži veliku količinu šećera koji oštećuje zubnu gleđ i pomaže taloženje i lepljenje bakterija. Tako dolazi do nagomilavanja zubnog plaka koji vremenom prerasta u karijes.U oralnoj edukaciji dece, uvek se koriste upozorenja na negativan uticaj koje čokolada i ostali slatkiši imaju, pa se tako od najmlađeg uzrasta upoznajemo sa čokoladom kao namirnicom koja je štetna za zube.

Međutim, godinama se industrija čokolade razvija vrtoglavom brzinom, pa su tako na tržištu vremenom postale dostupne i zdrave verzije ove poslastice. Reč je o crnoj čokoladi koja, za razliku od mlečne i bele čokolade, sadrži smanjenu količinu šećera i mleka, a mnogo veću količinu kakaa. Upavo je kakao taj koji je zdrav u crnoj čokoladi, a kako može povoljno uticati na vaše zube, upravo ćemo objasniti.

Crna Čololada i Zdravi(ji) Zubi

Zrna kakaa bogata su jakim antioksidanskima. Prvi od njih je polifenol koji je naročito koristan s obzirom da sprečava umnožavanje bakterija u usnoj duplji koje su odgovorne za lepljenje plaka na naše zube. Na taj način, smanjuje se rizik od karijesa. Antioksidansi flavonidi i tanini iz kakkaa takođe pomažu da se zubi ne pokvare, jer za sebe vezuju štetne bakterije onda kada one još nisu stigle do zuba. Poslednjih godina, pojavila su se istraživanja koja kažu da se i ljuska zrna kakaa može iskoristiti u svrhu zaštite zuba. Sastojci ljuske onemogućavaju bakterijama koje prozivode „lepak“ pomoću koga se kače na zube. Zbog toga su se u farmaceutskoj industriji pojavile ideje da bi ti sastojci mogli da se iskoriste za pravljenje rastvora za ispiranje ili da se oni jednostavno dodaju u čokoladu.

Još jedno povoljno dejstvo koje crna čokolada može imati na zube jeste činjenica da vam može pomoći u izbeljivanju zuba. Kada jedete tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa, primećujete da je ona prilično gorkog ukusa. Ta gorčina je upravo osobina sastojka koji utiče na izbeljivanje zuba. Radi se o alkaloidu koji se zove teobromin i koji utiče na ojačavanje zubne gleđi. Kada je zubna gleđ istanjena, sve više vidljiv postaje sloj zuba koji se nalazi ispod nje. Taj sledeći sloj zove se dentin i žućkaste je boje.

Drugim rečima – što je zubna gleđ jača, vaši zubi će biti belji. Da biste poboljšali efekat izbeljivanja, možete ujutru pojesti kockicu crne čokolade dok još niste skinuli zubni plak pranjem, a tek potom oprati zube. Pored crne čokolade postoje raznovrsne metode kućnog izblejivanja sa kojima smo posvetili posebnu pažnju u zasebnom članku.

Da biste osetili pozitivne efekte koje crna čokolada ima na zube, neophodno je konzumirati čokoladu sa minimum 70 procenata kakaa. Sve ispod toga je uzaludno, odnosno ima negativan uticaj na zube i desni, s obzirom na količinu šećera u takvoj čokoladi. Što je procenat kakaa veći, to je veća koncentracija antioksidanasa u njoj, pa samim tim i antibakterijskih i ojačavajućih efekata na zubnu gleđ.

Čak i kada konzumirate potpuno zdravu čokoladu, ne treba preterivati, ne zaboravite da je na kraju to ipak slatkiš. Podrazumeva se da ćete i posle crne čokolade detaljno oprati zube, a sebi dopustite ovo slatko-gorko zadovoljstvo bez griže savesti uz redovnu oralnu higijenu.


Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još