9 Saveta Stomatologa o Ponašanju u Ordinaciji


Saveti za ponasanje u ordinaciji

Kada ste poslednji put bili kod stomatologa? Pre mesec, dva, tri, šest ili pre par godina? Možda je bilo i dosta davno, pa ste zaboravili kako izgleda. Zato smo Vam spremili devet saveta kako da se ponašate kada dođete u stomatološku ordinaciju.

1. Zakažite Svoj Termin 

Poželjno je da uvek zakažete unapred svoj termin kod stomatologa, osim ako je u pitanju neka hitna situacija kao što su povrede zuba, otečenost, bol itd, tada je poželjno da što pre dođete kod stomatologa, a ne da sami guglate terapiju. 

2. Sačekajte na Svoj Red u Čekaonici

Pre nego što sednete u stomatološku stolicu, molimo Vas da sačekate svoj red u čekaonici. Iako ste zakazani u odredjeno vreme,  nekada se događa da se rad produžio sa prethodnim pacijentom zbog neke nepredviđene komplikacije ili da je došao pacijent sa jakim bolom kome je hitno potrebno da se ukaže prva pomoć. Tako da Vas molimo za strpljenje. Zamislite kada bi Vama neko na poslu upadao i remetio Vas dok radite nešto drugo. Sigurno Vam ne bi bilo prijatno kojim god poslom da se bavite, pri tom ne biste brže završili zato što neko “vrši pritisak” na Vas.

Ukoliko ne možete da dođete na zakazan termin, blagovremeno ga otkažite ili pomerite (poželjno je 24h ranije da se javite).

3. Izdvojite Dovoljno Vremena za Stomatologa i Nemojte Kasniti

Ukoliko želite da Vam rad u ustima bude kvalitetno odrađen, izdvojite dovoljno vremena. Čak i “obična” plomba zahteva pažnju ukoliko želite da Vaš stomatolog to kvalitetno i lepo uradi, i da Vaš zub izgleda kao da je prirodan,a ne kao da je neko samo “zalepio” materijal. Naš savet je da se uvek konsultujete sa stomatologom koliko će poseta trajati i da preko toga izdvojite još pola sata. 

Poželjno je da na dogovoren termin ne kasnite, jer stomatolog neće možda imati dovoljno vremena da se posveti zdravlju Vaših zuba ili će kasniti za sledeći termin jer posle Vas ima sledećeg pacijenta.

4. Pitajte sve što Vas Zanima

Nemojte se ustručavati, sve što Vas zanima – pitajte. Stomatolog je dužan da Vam objasni zašto je nešto potrebno uraditi i kako se radi. 

5. Informišite se o Sredstvima za Oralnu Higijenu

Redovno i svakodnevno održavajte oralnu higijenu (minimum dva puta dnevno – ujutru pre doručka i uveče pre spavanja)! 

Glavno sredstvo za održavanje oralne higijene jeste četkica za zube i interdentalne četkice (ili konac), dok je pasta pomoćno sredstvo.

Ukoliko niste sigurni šta i kako da koristite, zamolite stomatologa da Vas upozna sa sredstvima za održavanje oralne higijene:

  • koju četkicu treba koristiti 
  • koji konac ili koje interdentalne četkice treba koristiti i kako se to koristi
  • koju pastu Vam preporučuje
  • kako i koliko se peru zubi ( tehnika i dužina pranja)

6. Dok Sedite u Stomatološkoj Stolici Pratite Uputstva 

Sva pitanja koja imate, pitajte, ali sačekajte da stomatolog završi sa radom i zapamtite kasnije da se informišete o svemu što Vas zanima. Nemojte nikad zatvarati usta dok Vam to stomatolog ne kaže, jer često je potrebno da usta budu otvorena dokle god se intervencija ne završi kako bi se obezbedilo adekvatno suvo radno polje i ne bi pljuvačka upala u radno polje tj. zub.

7. Uvek Informišite Stomatologa o Vašem Zdravstvenom Stanju

Jako je bitno da kažete svom stomatologu ukoliko bolujete od neke bolesti, pijete lekove, imate alergije ili ste imali ranije neke poteškoće tokom primanja anestezije ili bilo koje druge poteškoće prilikom stomatološke intervencije.

8. Obratite Pažnju na Vaš Izgled 

  • Ukoliko ste žensko bilo bi poželjno da ne stavljate jak karmin na Vaše usne ili da ga pre nego što sednete u stomatološku stolicu skinete. Svakako će biti razmazan i skinut sa Vaših usana. 
  • Vodite računa da Vaša kosa ne pada preko lica kako se ne bi neki instrument slučajno zakačio za Vašu kosu. 
  • Poželjno je pre posete stomatologu oprati zube, ali ne samo tada, već svaki dan, jer stomatolog će sigurno uočiti ako ne održavate redovno oralnu higijenu, a naravno, bitno je održavati i ličnu higijenu, te kod stomatologa dolaziti čist i uredan.
  • Obratite pažnju kakvu hranu jedete pre nego što dođete. Nije poželjno dolaziti sa neprijatnim zadahom iz usta. Sigurno je da niko ne voli miris belog luka npr.

9. Poželjno je Ugasiti Mobilni Telefon Tokom Intervencije

Iako mnogi nemaju osećaj da su kod lekara, već samo kod zubara i to su “samo” zubi, bitno je da obratite pažnju da ugasite mobilni telefon, jer Vi imate lekarsku intervenciju u Vašim ustima. Zubari su doktori stomatologije i Vi se tog momenta nalazite kod doktora koji leči Vaš zub i ne bi trebalo intervencije prekidati i remetiti Vašeg stomatologa.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još