7 Mitova o Pranju Zuba i Oralnoj Higijeni


Mitovi o pranju zuba

Briga o zubima u prošlosti nije bila naučno potkovana. Pre pojave stomatologije kao nauke ljudi su se služili primerima iz svakodnevne prakse i tradicionalnim načinima održavanja oralne higijene.

Iako je od tada prošlo mnogo godina, neke priče su se zadržale. Mi smo tu da za vas rešimo najčešće mitove o pranju zuba i oralnoj higijeni.

1. Ne treba posećivati stomatologa dok se ne pojave vidljivi problemi

Činjenica: Vaš stomatolog je definitivno stručniji od vas i treba ga posećivati dva puta godišnje. Stomatolog vam može ukazati na preventivne mere kako biste se zaštitili od narušavanja oralnog zdravlja.

Takođe, može očistiti vaš zubni kamenac i time sprečiti nastanak oboljenja zuba.

2. Zubna gleđ će se oštetiti ukoliko belimo zube

Činjenica: Ukoliko izbeljujete zube kod vašeg stomatologa, vaša zubna gleđ je potpuno bezbedna.

Izbeljivanje zuba postaje sve popularnije što je dovelo do nastajanja novih i usavršavanja starih metoda izbeljivanja poput kućnog izbeljivanja zuba, laserskog izbeljivanja zuba ili ostalih prirodnih načina za izbeljivanje zuba.

Konsultujte se sa vašim stomatologom koja od metoda bi bila najpogodnija za vas i ne bi trebalo da bude razloga za brigu.

3. Tokom trudnoće se moraju izbegavati sve stomatološke procedure

Činjenica: Tokom perioda trudnoće je podjednako važno posećivati stomatologa kao i kada niste u drugom stanju.

Sama kontrola zuba vam ne može naškoditi tokom ovog perioda. Međutim, ne preporučuje se hirurško vađenje zuba ili snimanje rendgenom.

4. Ne treba se previše opterećivati zdravljem mlečnih zuba jer će svakako ispasti nakon nekoliko godina

Činjenica: Roditelji često zaboravljaju koliko je važno usaditi naviku svakodnevnog pranja zuba svojoj deci.

Koliko god da vam je lakše da odustanete od borbe sa svojim detetom, izborite se za njegovo dobro.

Istina je da će dete promeniti zube, da će sve mlečne zameniti stalni, ali ukoliko zanemarite brigu o mlečnim zubima, problemi mogu nastati i nakon što oni ispadnu. Kao problem se najčešće javlja nepravilan zagrižaj.

Želite da znate više? Detaljno smo pisali o svemu što treba da znate o mlečnim zubima.

5. Zdravlje zuba se može naslediti od roditelja

Činjenica: Pogrešno je misliti da vas dobra genetika može sačuvatii od zubnih oboljenja.

Takođe je pogrešno odustati od održavanja redovne higijene jer smatrate da ste svakako predodređeni da imate problematično oralno zdravlje.

Činjenica je da je za zdravlje zuba najvažnije održavati higijenu, genetsko nasleđe u ovom slučaju igra manju ulogu.

6. Nakon obroka žvakanje žvake može zameniti četkicu i pastu

Činjenica: Ukoliko žvaka ne sadrži šećere, ona svakako može pomoći da nakon obroka osvežite vaš dah i očistite zube u određenoj meri, ali ni blizu efikasno kao što biste to postigli korišćenjem paste, četkice ili konca za zube.

7. Treba izbegavati pranje zuba kada su desni osetljive i krvare

Činjenica: Nepravilno otklanjanje ostataka hrane i zubnog plaka tokom pranja zuba ili čišćenja koncem najčešće dovodi do krvarenja desni.

Ukoliko vam desni krvare nakon pranja zuba, preporučujemo vam da u redovnu uporebu uvrstite četkicu sa mekšim vlaknima i nežnije sa njom rukujete prilikom pranja zuba, ali nikako da prestanete da održavate higijenu.

Ukoliko zaključite da krvarenje ne nastaje usled grubljeg korišćenja sredstava za održavanje higijene, posetite vašeg stomatologa.

Za vas smo razrešili neke od najčešćih mitova o pranju zuba i oralnoj higijeni. Kao zaključak bismo izdvojili da je najvažnije redovno voditi račua o pravilnoj higijeni zuba i barem dva puta godišnje posetiti stomatologa kako vaše oralno zdravlje ne bi bilo ni najmanje narušeno.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još