7 Loših Navika Koje Štete Vašim Zubima


Navike koje stete vasim zubima

Da li ste nekada bili očarani prelepim osmehom prijateljice ili poznanika, a istovremeno zažalili što i Vi ne možete da se pohvalite blistavo belim i zdravim zubima? Ukoliko ste tom prilikom, njihove osmehe pripisali povoljnoj genetici, a sebe tako utešili – krajnje je vreme da stvari sagledate iz drugog ugla. 

Dok mnogi faktori koje se tiču zdravlja i izgleda ne zavise samo od nas, zubi su tu kao podsetnik da postoji nešto što je ipak u potpunosti u našim rukama. Kao deca i tinejdžeri odrastamo sa relativno zdravim i belim zubima, ali oni sa godinama postaju tamniji, osetljiviji, a ponekad podležu i bolestima desni i sličnim neprijatnostima. 

Glavni krivci su upravo loše navike koje štete zubima, a čijeg uticaja često nismo svesni. Ipak, ako malo obratimo pažnju na svakodnevne aktivnosti i pripazimo na sopstveno zdravlje, uključujući i oralno, bolesti zuba se mogu sprečiti. Predstavljamo sedam loših navika koje verovatno primenjujete, a koje istovremeno narušavaju zdravlje Vaših zuba.

1. Neredovna i nepravilna higijena zuba

Higijena zuba je glavni preduslov njihovog zdravlja, pa je neredovno i nepravilno pranje glavni uzročnik brojnih bolesti zuba, počevši od upale desni pa do ispadanja zuba. Svako preskakanje pranja zuba podrazumeva taloženje bakterija u usnoj šupljini, koje negativno deluju i na zube i na desni, a uz to stvaraju neprijatan zadah. 

Osim što je važno često (najmanje dva puta dnevno) prati zube, treba obratiti pažnju i na način na koji održavate higijenu. Samo temeljnim pranjem zuba u trajanju od najmanje dva minuta postižete glavnu svrhu pranja, ukoliko pri tom četkicom dopirete do svih delova vilice, bez grubog pritiska i preskakanja zuba. 

Higijena zuba je potpuna tek kada upotrebite i konac za zube, koji otklanja sve nečistoće nedostupne običnoj četkici. Ukoliko redovno perete zube a nemate naviku da ih četkate bar dva minuta, uz to preskačući i upotrebu konca, zubi će odreagovati na loš način, a Vi nećete biti zadovoljni svojim osmehom. 

2. Pogrešna četkica za zube

Pogrešna četkica za zube ume da stvori mnogo problema, a neinformisani korisnici mogu tako nesvesno da naštete zdravlju svojih zuba. Problem nastaje kada umesto srednje mekanih četkica upotrebljavamno one grube, koje povređuju desni a ujedno i oštećuju zube. Posledica je najčešće krvarenje tokom pranja zuba, zbog čega se pre ili kasnije prelazi na mekše četkice i posebne paste namenjene osetljivim desnima. 

3. Nepravilna upotreba sredstava iz narodne medicine

Sredstva iz narodne medicine su mač sa dve oštrice, naročito kada ih upotrebljavate kao sredstvo za izbeljivanje zuba. Jedan od univerzalnih recepata za bele i zdrave zube je soda bikarbona pomešana sa nekim sastojkom koji snažno deluje na nečistoće i fleke – na primer sa limunom ili jagodom.

Ne možemo negirati da ovakva smesa zaista pruža brze i vidljive rezultate, ali ako je ona postala deo Vaše svakodnevne rutine u pranju zuba – oštećenje zubne cakline je zagarantovano. Velika je zabluda da soda bikarbona ume i da očisti usnu šupljinu od bakterija. Ustvari, ona samo delimično čisti usta od bakterija pored toga što izbeljuje zube, čega mnogi korisnici nisu svesni.

4. Prekomerna konzumacija kafe, cigareta i vina

Kafa, cigarete i tamna i gazirana pića su najveći neprijatelj belih zuba, a ujedno i čest “porok” mnogih ljudi. Zbog te činjenice je vrlo teško balansirati između potrebe za kafom, na primer, i belih zuba koji zaista igraju veliku ulogu u lepom izgledu. 

Iako je gotovo nerealno potpuno izbaciti kafu ili cigarete iz svakodnevne upotrebe (pogotovo ako ste dugogodišnji pušač), štetan uticaj je moguće ublažiti smanjivanjem konzumacije na jednu umesto dve ili tri šolje dnevno, kao i smanjivanjem cigareta u toku dana. Ipak, sve dok su ovi proizvodi deo Vaše svakodnevnice u bilo kojoj meri, ne možete očekivati blistavo bele i potpuno zdrave zube. Izbor je na Vama. 

5. Sklonost slatkišima i suvom voću

Svakodnevna konzumacija slatkiša ili suvog voća je na pri samom vrhu liste nezdravih navika koje narušavaju zdravlje zuba. Ovi proizvodi su puni šećera, a njihova lepljiva tekstura mnogo brže prianja uz zube i samim tim se teže skida, što stvara povoljne uslove za nastanak karijesa i razvoj bakterija. 

6. Izbegavanje odlaska stomatologu i čiščenje kamenca

Iako je redovan odlazak stomatologu deo pravilne higijene zuba, ovu stavku smo izdvojili kao zasebnu da bismo ukazali na važnost redovnih preventivnih pregleda. Naime, prilikom pranja zuba je nemoguće dosegnuti do nekih šupljina koje su takođe pune bakterija, pa je zbog toga neophodno barem dva puta godišnje čistiti kamenac, koji ustvari predstavlja stvrdnute naslage na zubima, neotklonjene na vreme.   

7. Škrgutanje zubima

Škrgutanje zubima ili stručnije – bruksizam, predstavlja više od irtantne navike koju smo svi nekada imali. Iako su joj sklonija deca, ovu naviku zapravo primenjuju i odrasli, i to kao reakciju na stres i nervozu. Ukoliko je škrgutanje Vaša česta navika, potencijalne posledice su preosetljivost zuba, koji se ovom aktivnošću troše i oštećuju, a uz to je praćena mišićnom napetošću koja intenzivira stres. 

Sve navedene navike su u manjoj ili većoj meri deo naše svakodnevice, ali važno je da budemo svesni njihovog uticaja, te da ih stavimo pod kontrolu na vreme. Neka oštećenja na zubima su nepopravljiva, pa ne dozvolite da nastanu zbog Vaše lične nesmotrenosti ili nemarnosti u pogledu higijene i navika koje su deo Vašeg života.

Tvoj Zubar

Vaš saveznik u očuvanju zdravih zuba i lepog osmeha! Nudimo Vam sadržaje koji će poboljšati Vaše oralno zdravlje, razjasniti sve dileme vezane za oralne bolesti, olakšati prevenciju i svakodnevne rituale održavanja higijene zuba i desni.

Pročitajte Još